Zwollenaar Mink de Vries ontvangt eerste Moderne Devotie Aaward van de ChristenUnie

Mink de Vries 2015woensdag 04 maart 2015

“Het is aan u om te bepalen of dit verhaal zich afspeelt in 1415 of in 2015”, zegt Mink de Vries tegen de mensen in het volgepakte Langehuis. Ook volgens ChristenUnie fractievoorzitster Gerdien Rots is de erfenis van de Moderne Devotie verrassend actueel, en gezien de opkomst staat zij daar niet alleen in. Uit de wijde omgeving zijn geïnteresseerden gekomen voor een wandeling, maar ook voor de uitreiking van de door de ChristenUnie in het leven geroepen Moderne Devotie Award.

In de donkere oude stad van Zwolle volgt de groep een enthousiast en bevlogen sprekende Mink de Vries achterna. Hij trekt de ene na de andere parallel met de huidige samenleving: “de moderne devoten zetten zich als een van de eersten in voor onderwijs en zorg voor iedereen. Ieder is gelijkwaardig.” Dan haast hij zich erbij te zeggen: “maar natuurlijk is niet ieder mens hetzelfde. Dat hadden devoten zoals Johannes Cele, de ‘uitvinder’ van de huidige middelbare school, absoluut door.” Maar dat niet alleen: de Moderne Devotie heeft Zwollenaren ertoe geïnspireerd samen te leven. “Harmonie zit Zwolle in het bloed. Welzijn en welvaart moeten in balans zijn.” Een prachtige erfenis waar de ChristenUnie mee verder wil.

Eenmaal terug in het Langehuis wordt de allereerste Moderne Devotie Award uitgereikt. Een prijs aldus Jan Westert, lijsttrekker van ChristenUnie Overijssel, die bedoeld is voor mensen die de principes van de Moderne Devotie vertalen naar de huidige samenleving. Het granieten beeld, behorend bij de Award, drukt dat uit: “een groep mensen die elkaar opzoeken en naast elkaar willen staan.” Het is geen toeval dat precies die zin, ‘naast de mensen staan’, de titel is geworden van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor de Provinciale Staten. Met trots reikt Jan Westert dan ook de eerste Award uit aan, wie anders, Mink de Vries voor al zijn inzet om de actuele betekenis van de Moderne Devotie toegankelijk te maken voor iedereen.

Natuurlijk hoort omzien naar elkaar en de ander steunen tot het hart van de Moderne Devotie maar, zo stelt de schrijver en kunstschilder Henk Heideveld, “het is slechts de helft van de beweging. Er hoort namelijk ook een verinnerlijking van het geloof bij. Iets wat door verschillende devoten en mystici wordt geuit in tekst,” en door Heideveld zelf in hedendaagse kunst. Naast een pleidooi voor naastenliefde, blijkt de Moderne Devotie ook een stimulans voor cultuur en kunst. Ook in Zwolle, ook in Overijssel.

« Terug

Archief > 2015 > maart

Geen berichten gevonden