ChristenUnie wil duidelijkheid over kleine gasvelden

gas11-07-2019 17:15

“De verwachtingen zijn uitgekomen” volgens het Statenlid Sybren Stelpstra van de ChristenUnie Overijssel. “Met dat de gaskraan in Groningen dicht gaat, treedt het waterbedeffect op dat in andere velden, de kleinere, meer gas gewonnen gaat worden”. Hij sluit daarbij aan bij de berichten die o.a. regionale omroepen in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hierover verspreiden.

Omdat de kleinere gasvelden tot nu toe minder in de aandacht stonden dan Groningen, richten gaswinningsbedrijven zich daar nu op. Zoals het lijkt worden die velden versneld uitgeput, zelfs door nieuwe boringen. Stelpstra realiseert zich heel goed dat de afgegeven vergunningen dit mogelijk maken. Het heeft volgens hem dan ook weinig nut daar allerlei procedures tegen op te starten. “Dan loop je achter de feiten aan.” Wel wil hij een aantal waarborgen, waaronder een betere communicatie. “Ook in dit geval is het vreemd dat we de signalen via de pers moeten horen. Dat werkt geruchtvorming in de hand, levert onrust op en is door het ontbreken van feiten weinig transparant. Want waar vindt dit nu plaats en in welke mate?” Volgens Stelpstra is het de taak van de gaswinners goed te communiceren met de inwoners in de omgeving. “Ze zitten nog steeds in hun technisch denkframe en hebben er weinig oog voor dat het om maatschappelijke vraagstukken gaat.”
Hij pleit voor het versneld opstellen van een schadeprotocol voor kleine gasvelden en een goed monitoringssysteem voor bodembeweging en daling. Verder wil hij garanties voor het versneld opruimen van de velden die gesloten worden. Dat opruimen betekent dat putten goed afgesloten worden en de grond schoon wordt achtergelaten. Het ministerie moet volgens hem vaart maken. “De gaswinners zijn ons te snel af, ze hebben een beter tempo dan het ministerie. Die komt achteraf met maatregelen. Maar afspraken over het opruimen van lege gasvelden moet aan de voorkant  gemaakt worden. Ik pleit al sinds 2016 voor een schadeprotocol en dat is er nu voor Groningen, maar nog steeds niet voor de kleine gasvelden. Het kan toch niet waar zijn dat er richting de inwoners rondom de kleine gasvelden nu dezelfde fouten worden gemaakt als in Groningen. We pleiten voor een maatregel die geldt voor alle gasvelden, met gelijke rechten.”

 Volgens statenlid Stelpstra kunnen Gedeputeerde Staten van Overijssel, samen met Friesland, Groningen en Drenthe een vuist maken tegenover de minister. “Het gaat om een kwart van Nederland, weliswaar ver van den Haag verwijderd, maar we willen niet met nieuwe lasten en risico’s worden opgezadeld. Laat ze maar op de stoep gaan staan bij het ministerie. Dat kunnen ze toch niet negeren?”

https://www.rtvoost.nl/nieuws/315493/Waarom-wordt-de-gaswinning-in-Noordwest-Overijssel-opgevoerd

« Terug

Archief > 2019 > juli

Geen berichten gevonden