Breuk BBB kent alleen verliezers: ‘verlengde stilstand slecht voor grote vraagstukken’

WhatsApp Image 2025-02-26 at 17.28.30.jpeg
Renate van der Velde (1).jpg
Door Renate van der Velde op 28 februari 2025 om 09:58

Breuk BBB kent alleen verliezers: ‘verlengde stilstand slecht voor grote vraagstukken’


Als ChristenUnie Overijssel maken we ons zorgen over de ontwikkelingen binnen de BoerBurgerBeweging (BBB). De grootste partij in de Provinciale Staten valt uiteen, en dat heeft gevolgen voor het bestuur van onze provincie. Onze fractievoorzitter Renate van der Velde benadrukt in haar toespraak en media-optredens dat politiek draait om verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van Overijssel. Terwijl BBB met zichzelf bezig is, blijven grote vraagstukken onbeantwoord. Stilstand in de politiek betekent achteruitgang, en dat kunnen we ons niet veroorloven.

Stilstand is achteruitgang

Politiek draait om keuzes maken. Overijssel heeft grote opgaven op het gebied van energie, natuurbeheer en infrastructuur. Deze vraagstukken kunnen niet vooruitgeschoven worden. Toch gebeurt dat nu wél. In de Statenvergadering waarin de BBB-breuk werd besproken, stond ook de Energievisie van Overijssel op de agenda. Daarin wordt gesteld dat de provincie pas na 2030 besluiten neemt over onze energievoorziening. Dat is een beleid van stilstand, terwijl energieprojecten jaren van voorbereiding vergen.

Renate: "Je kunt niet in 2025 zeggen dat je in 2030 wel eens gaat kijken wat je gaat doen. Dan ben je gewoon te laat. Er wordt gehoopt op kernenergie als oplossing, maar realistisch gezien kan dat pas in 2045 een rol spelen. Tot die tijd moet je knopen durven doorhakken en verantwoordelijkheid nemen."

Een provinciebestuur zonder richting

Het afbrokkelen van BBB betekent dat de grootste partij in de Staten geen stabiele koers meer heeft. De beloftes waarmee zij de verkiezingen won – vertrouwen herstellen, alles voor boeren regelen, geen windmolens – zijn niet waargemaakt. Nu valt de fractie ook nog uiteen. Hoe moeten de 186.000 Overijsselaars die op BBB stemden zich voelen? Dit draagt niet bij aan vertrouwen in de politiek, maar vergroot juist de kloof tussen burgers en bestuur.

Wat de situatie nog schrijnender maakt, is dat de breuk binnen BBB niet eens over inhoud lijkt te gaan. De vertrekkers uit de fractie willen het coalitieakkoord blijven steunen. De onenigheid draait kennelijk meer om machtsstrijd dan om principiële verschillen. Renate: "Gedeputeerden voeren het coalitieakkoord uit. Binnen de BBB was echter discussie over de vraag of gedeputeerden eigenlijk niet het verkiezingsprogramma van de BBB zouden moeten uitvoeren. Daaruit blijkt dat de BBB weinig benul heeft van hoe het werkt in het openbaar bestuur" Dit gebrek aan stabiliteit en visie heeft directe gevolgen voor het provinciebestuur. Want als politici meer bezig zijn met onderlinge strijd dan met besturen, wie neemt dan de verantwoordelijkheid voor Overijssel?

Wat betekent dit voor de coalitie?

De breuk in BBB heeft ervoor gezorgd dat de coalitie haar meerderheid kwijt is en nu als minderheidscoalitie functioneert. ChristenUnie Overijssel is niet gevraagd om aan te sluiten, en dat zou op dit moment ook geen optie zijn. Renate: "Als we ergens instappen, moet het coalitieprogramma bij ons passen. Dat is hier niet zo. Meedoen aan de coalitie vergt dus heronderhandelen."

Tijdens het debat werd duidelijk dat de coalitie voorlopig als minderheidscoalitie doorgaat. Volgens SGP en VVD omdat er best kans is dat de coalitie nog verder afbrokkelt. Dat wil men eerst afwachten. Voor de langere termijn houdt de coalitie de mogelijkheid open om een zesde partij erbij te vragen.  Dat maakt de situatie voor het provinciebestuur fragiel. Overijssel verdient een bestuur dat vooruitkijkt en besluiten durft te nemen. ChristenUnie Overijssel zal zich daar altijd hard voor blijven maken.

Labels: , ,