Nieuwe Nederlanders leren over Overijsselse democratie

ddddd.png
Reinier Mulder.jpg
Door Reinier Mulder op 19 september 2024 om 14:05

Nieuwe Nederlanders leren over Overijsselse democratie

Smaakt het naar meer? Vraag ik gisteren op Prinsjesdag 2024 na een middagje Statenspel in de Statenzaal van het Provinciehuis in Overijssel. Een volmondig en luide ja komen uit de monden van deze Nieuwe Nederlanders. Deze ‘nieuwe Zwollenaren, Staphorsters en Steenwijkers’, allemaal statushouders zijn verbaasd over hoe de democratie hier in Nederland werkt.

"Hier wordt naar je geluisterd. Ik mag zeggen wat ik wil”, zegt een jongedame die afkomstig is uit Iran. “In mijn thuisland wordt niet geluisterd naar vrouwen”. Een enthousiaste ICT’er uit Syrië: “In mijn thuisland heeft maar een persoon voor het zeggen, ik moet mijn mond houden.” Een dame uit Eritrea is onder de indruk van de Statenzaal en wil graag samen met mij op de foto. In haar land kan dat niet. Een jongedame uit Frankrijk vindt dat we hier in Nederland efficiënt, ondanks zoveel verschillende politieke partijen, besluiten nemen. Een gevluchte Afghaan voor het Taliban regime laat mij vol trots de foto zien hoe hij uit handen van een Nederlandse minister een herinneringsmedaille kreeg voor zijn werk voor het Nederlandse leger.

Als statenlid voor de ChristenUnie maak ik graag tijd vrij om via een spel te vertellen hoe wij besluiten nemen in Overijssel. Over hoe wij besluiten over een provinciale weg, wel of niet windmolens plaatsen in onze provincie, investeren in fietsverbindingen en het openbaar vervoer.
Die middag ontstond in de groep een mooie discussie of kernenergie in Overijssel een oplossing zou zijn in plaats van windmolens. De een vond van wel, de rest dus niet. Met een tegenstem werd besloten om toch maar windmolens te plaatsen. Niet altijd makkelijk om samen besluiten nemen en te leren om goed naar elkaar te luisteren en na een discussie democratisch een besluit te nemen.

Ik heb genoten van deze jonge, enthousiaste nieuwe Nederlanders. Een aanwinst voor onze provincie, die met hun hele hebben en houden zich willen verbinden aan Nederland. Dankbaar voor alle tomeloze inzet van de Provincie Overijssel, Prodemos die het spel mede ontwikkelde en Hogeschool Windesheim die met deze groepen naar het provinciehuis komen.

Een nieuw schooljaar is gestart, vele scholieren, zullen worden ontvangen door de Staten van Overijssel om zelf te ervaren hoe het is om samen besluiten te nemen voor Overijssel.

Labels: , , , ,