Open dag sporthal en wijkcentrum Kruidenwijk in aanbouw

donderdag 15 oktober 2009 09:26

In de Kruidenwijk wordt druk gebouwd aan het Kulturhus in de Kruidenwijk, een multifunctioneel centrum dat zowel wijkgebouw als sporthal omvat.

In de Kruidenwijk wordt druk gebouwd aan het Kulturhus in de Kruidenwijk, een multifunctioneel centrum dat zowel wijkgebouw als sporthal omvat.
De gemeente Hellendoorn biedt, samen met de wijkvereniging Kruidenwijk en betrokken bedrijven, u de gelegenheid om een kijkje te nemen bij het multifunctionele complex in aanbouw.
Op zaterdag 31 oktober kunt u van 10 – 13.30 uur terecht. De gemeente, de wijkvereniging, architect en bouwbedrijven presenteren zich in het wijkcentrum. Ook geven betrokkenen waaronder wethouder Johan Coes rondleidingen door de sporthal in aanbouw.
Voor kinderen zijn er kinderactiviteiten in de peuterspeelzaal onder begeleiding van de wijkvereniging ’t Kruud’nhuus.

foto

Logische eenheid van gebouw en omgeving
De nieuwbouw van de sporthal en de verbouw van het wijkgebouw ’t Kruud’nhuus vergt een bouwkundige investering van 2,4 miljoen euro. De totale kosten inclusief bouwrijp maken en inrichting van de nieuwe sportzaal bedragen 3,5 miljoen euro.
Waar sporthallen meestal gekenmerkt worden door een wat industriële
vormgeving, is hier gekozen voor een natuurlijker uitstraling, zonder daarmee de strakke belijning van het gebouw uit het oog te verliezen. Wie vanaf de parkeerplaatsen langs de sporthal loopt, wordt als vanzelf langs de gevel in de richting van het plein geleid. Deze gevel is op de begane grond golvend gemaakt en in hout uitgevoerd. Kozijnen van verschillende afmetingen in deze ‘houten golf’ zorgen voor een nog speelser karakter. Boven deze golf is de strak gemetselde wand van de sporthal te zien. Voor het oog ligt die als een schijf over het hout. Horizontale kozijnen accentueren de breedte ervan en reduceren de hoogte waardoor de sporthal minder massaal oogt dan hij is.      
De donkere kleur van deze ‘schijf’ keert niet alleen terug bij de toestellenberging, maar verwijst tevens naar vergelijkbare elementen die in de bouwblokken aan de overkant van het plein als kopgevel dienen. De nieuwe sporthal vormt daardoor een logische eenheid met de omgeving.
De nieuwe gezamenlijke entree springt aan de voorzijde uit en krijgt daardoor extra aandacht vanaf het plein.   

Natuurlijke ontmoetingsplek
Het Kuperserf ligt centraal in de Kruidenwijk. Stap voor stap ontwikkelt het plein zich tot een plezierige ontmoetingsruimte voor bewoners van de Kruidenwijk. De aanplant van vier zware naaldbomen en de plaatsing van een aantal luxe zitbanken geven het plein sinds het voorjaar van 2009 een Provençaalse allure. De ledverlichting onder de banken zorgt ook in de avonduren voor een sfeervolle uitstraling. Als het Kulturhus klaar is, zal het plein het bruisende centrum van de wijk worden. Sporters, bezoekers van het wijkcentrum, winkelend publiek, kinderen en ouders gaan elkaar als vanzelfsprekend tegenkomen.
Cruciaal voor de sfeer en de levendigheid van het plein is dat is gekozen om de hoofdentree van het Kulturhus op het plein te laten uitkomen. Door de gedeelde entree in een centrale hal zullen sporters als vanzelfsprekend gebruik gaan maken van de ontmoetingsruimten in het wijkgebouw.

Archief > 2009 > oktober