Werkbezoek Postuma AGF: ‘Groente- en fruithandelaar koestert ook eigen achtertuin’

werkbezoek Postuma07-06-2023 21:05

Onze brede fractie bezocht onlangs Postuma AGF in IJsselmuiden. Dit familiebedrijf heeft zich in ruim een eeuw tijd ontwikkeld tot een groot groothandelsbedrijf in groente en fruit. Met een recente verhuizing als gevolg van verdere groei is Postuma ook een belangrijke lokale en regionale werkgever. Genoeg redenen voor ChristenUnie Overijssel beter kennis te maken met Postuma. Wij werden namens de bedrijfsleiding ontvangen door Jarno Kwakkel en Johan Dijkgraaf. Kwaliteitsproducten, banenmarkt en economische uitdagingen passeerden de revue.

‘Lekker, eerlijk en gezond’, met deze kernwaarden trapte commercieel directeur Kwakkel zijn presentatie af. Natuurlijk wil iedere handelaar in voedsel dat consumenten genieten van het product, maar Postuma zegt zich te onderscheiden van grote ketens, door met hogere kwaliteit producten te werken. Kwakkel: “Daarin gaat het ons dus echt om de smaak, en het lekkerste fruit vraagt om meer aandacht.” De productie ligt deels om de hoek, maar wat betreft sinaasappelen en bananen maakt Postuma de nodige kilometers door het jaar heen; van Spanje naar Uruguay, en weer terug.

Maar Postuma koestert ook de directe bedrijfsomgeving: “De Koekoek (red. glastuinbouwgebied IJsselmuiden) fungeert als onze eigen moestuin, en dat geldt eigenlijk ook voor de Flevopolder”, vertelt Kwakkel. Daarnaast haalt Postuma ook veel Nederlandse producten uit het Westland, Noord-Holland en het gebied rondom Venlo. Het bedrijf levert vooral aan lokale groentezaken in het land.

Als provinciale fractie zijn we ook heel benieuwd hoe zo’n groeiende onderneming omgaat met alle verschillende duurzaamheidsthema’s. Het dak van het huidige, en inmiddels alweer uitgebreide, bedrijfspand is voor een groot deel bedekt met zonnepanelen. Daarmee voorziet het zo goed als volledig in de eigen stroomvoorziening. Een groot deel daarvan wordt gebruikt voor koeling waarvan de restwarmte juist weer wordt gebruikt om kantoorruimten te verwarmen.

Waar in het eigen bedrijf duurzaamheid zo een winst oplevert, zorgt dat buiten juist voor lastige vraagstukken. Zo levert Postuma ook veel aan markthandelaren direct aan de kraam, in vaak krappe oude binnensteden. Met de huidige discussie over elektrisch laden en lossen op die locaties, voorziet Kwakkel problemen als het huidige beleid voor schonere binnensteden wordt voorgezet: “Het zero emissiebeleid wordt de doodsteek voor de markt.” De geschetste situatie met hubs waar vanuit elektrische voertuigen af en aan rijden naar winkels en markten, ziet hij niet slagen vanwege te hoge kosten. De aanwezige ChristenUnie-raadsleden luisterden aandachtig mee, met het oog op toekomstige besluiten in de verschillende gemeenten.

Qua banenmarkt en personeel heeft Postuma geen reden tot klagen. Het bedrijf heeft zo’n 360 medewerkers op de loonlijst staan. Een groot deel daarvan bestaat uit scholieren en studenten met een bijbaan. Zodoende kan het bedrijf eenvoudig op- en afschalen zonder sterke afhankelijkheid van uitzendbureaus.

Na de presentatie ontving de fractie -meesten met een extra laagje- een rondleiding door de veelal gekoelde ruimtes waar Postuma al het interne werk verzet. De fractie is het bedrijf heel dankbaar voor de gastvrijheid en de genomen tijd.

« Terug