Statenlid Sybren Stelpstra verkozen tot vice-voorzitter Provinciale Staten

WhatsApp Image 2023-05-30 at 19.23.13.jpeg01-06-2023 12:26

Ons statenlid Sybren Stelpstra is verkozen tot nieuwe vice-voorzitter van de Overijsselse Provinciale Staten. De ervaren politicus uit Brucht kreeg de meerderheid van de stemmen na een pitch, gevolgd door twee spannende rondes. Als het nodig is vervangt Sybren -de komende vier jaar- de Commissaris van de Koning bij afwezigheid.

"Soms is het beter om twee minuten te zwijgen dan één minuut te spreken", trapte Sybren zijn pitch af. Toch koos hij nu wel om te spreken, vooral over dienstbaar zijn aan de publieke zaak. “Dienstbaarheid zit in me”, aldus Sybren als hij vertelt over zijn aaneenschakeling van bestuurs- en voorzittersfuncties. Sinds zijn zestiende is hij al politiek actief, plaatselijk en provinciaal.

In de Overijsselse Staten is Sybren gestart aan zijn vierde termijn, waarvan de eerste als Burgerlid. “Dat je dan alles weet is te veel gezegd, maar laat ik maar stellen dat ik een goed zicht heb op hoe processen lopen of zouden moeten lopen”, vertelt de Hardenberger bescheiden.
Ook in zijn beroepsleven heeft Sybren veel ervaring opgedaan als manager, in HR-posities en als zelfstandig adviseur. In die laatste rol heeft hij ook tal van congressen, symposia en verbeterprocessen geleid.

Sybren: “Voorzitten is ‘hoorzitten’; luisteren en de kern van tussen en in mensen zien, met meer aandacht voor de kern van de discussie dan de stofwolk daarom heen. Het is een helpende, analyserende, structurerende rol die mij past. Dat is dan ook de reden dat mijn fractie mij aanbevolen heeft.”
Zijn woorden en cv waren dermate overtuigend, dat Sybren naast zijn Statenlidmaatschap nu dus ook de voorzitter mag vervangen als het nodig is. Daarnaast is hij lid van de agendacommissie, werkgeverscommissie, contactgroep Rekenkamer en schuift Sybren aan bij het Presidium.

« Terug