Krachtige kernen als smart cities

smartCity.jpgvrijdag 25 januari 2019 07:06

Veel steden ontwikkelen smart city concepten op te gebied van mobiliteit, zorg, technologie en burgers. In Overijssel is Enschede een voorbeeld. De stad wordt daarbij ondersteund door een lector van Saxion. Het plaatje heb ik onlangs laten zien als introductie op een debatavond van de Overijsselse Krachtige Kernen. Het smart city concept moet je niet voorbehouden aan de stad en stedelijke ontwikkelingen. Als je wilt investeren in het landelijk gebied, aan de leefbaarheid in kleine kernen zou het goed zijn om juist samen met een Vereniging van Krachtige Kernen in Overijssel dat concept door te vertalen naar de slimme streken en krachtige kernen van onze provincie. Maak daar nu eens een regiodeal van.

het vervoer om eigentijdser en naar de individuelere vragen in te richten. In Lemelerveld werd ooit een ‘liftpaal’ neergezet voor alternatief vervoer, maar met slimme gegevens en goed technologie kan het nog beter.  Dat geldt natuurlijk ook voor slimme zorg en zeker voor slimme energieopwekking voor de eigen kern, maar waarom zou de krachtige kern zich niet kunnen verbinden met een genabuurde stad, waar energievraag is die de krachtige kern kan leveren.  Krachtige kernen en slimme streken kunnen met nieuwe concepten de zuurstof voor de stad worden. Zelfbewuste kernen zorgen zo voor hun eigen verdien-model.

De provincie moet in de leefbaarheid van de kernen investeren. Economie, werk, vervoer, wonen en voorzieningen zijn in de steden aanwezig. In het beleid investeren we vooral wat al goed is, maar een overheid doet er goed aan te investeren in wat versterkt moet worden. Durf weer te organiseren in de economie van de regio, het wonen in de regio en de voorzieningen van de regio. We doen dat nu met projecten, zoals de bijdrage voor een Kulturhuus, of het behoud van maatschappelijk vastgoed. Prima, maar het zijn incidentele initiatieven. Het moet structureler en met meer innovatie. Smart of te wel slim. Koppel de filosofie achter de smart city aan de krachtige kernen en de slimme streken van Overijssel.

Jan Westert

« Terug

Reacties op 'Krachtige kernen als smart cities'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.