Bezoek aan groep 7 en 8 Guido de Bres

op schoolmaandag 17 maart 2014 22:39

Afgelopen donderdag mocht ik in het kader van maatschappelijke bewustwording gastlessen geven over de gemeenteraadsverkiezingen in de groepen 7 en 8 van de Guido de Bresschool.

Beide lessen zouden ongeveer 20 minuten gaan duren. Zo was de planning. Maar het liep anders. Behoorlijk anders. De kinderen in groep 7 waren vol aandacht doordat de les in de vorm van een quiz was gegoten. Ze waren tot op het bot gemotiveerd om de prijzen te winnen. Nu is dit niet bijzonder. Wel bijzonder is de oprechte belangstelling die er bleek te zijn. De kinderen gingen zelf namelijk ook vragen stellen over de politiek in het algemeen en de gemeenteraadsverkiezingen in het bijzonder. Ik heb ze dan ook veel kunnen vertellen aan de hand van concrete Ommer voorbeelden. Erg belangrijk: het is de klas ook duidelijk geworden waarom het zo'n voorrecht is om te mogen stemmen en waarom het zo belangrijk is om gebruik te maken van het stemrecht.

In groep 8 ging het al net zo. Eager om prijzen te winnen en vele vragen werden gesteld. Met als resultaat dat het totaal aan 40 minuten lestijd er ongeveer 70 werden.

Nog even over die quiz: de prijzen waren in no time weg. Het kennisniveau in beide klassen was hoog. Echt hoog. De Guido de Bres zou maar zo een broedplaats van politiek talent kunnen zijn.

Richard Veurink

 

« Terug

Archief > 2014 > maart