Blog 6 Route du Dalfsen - rondje Lemelerveld

jansjirk lemelerveldwoensdag 12 maart 2014 22:40

Route du Dalfsen gaat voorwaarts, stoppen is geen optie. Het prikkeldraadinicident bij Ankum is al bijna vergeten. De EHBO (Evert en Henriette Bij Over(heids)vermoeidheid) evalueert hun actie in de ploegwagen; daadkrachtig optreden, is de conclusie.

Ondertussen koersen de renners van ploeg ChristenUnie over de Dalmsholterweg. Bij de splitsing Schaapskooiweg werpen ze een blik op het bordje ‘Lemelerveld 7 km’. Kern Lemelerveld is de bestemming van vandaag. Het parcours volgt de rechterkant van de t-splitsing. Langs de een boerderij, genaamd ‘de Witte Wieven’.  Het is nog vroeg in de ochtend, een uur of 6. Mistflarden hangen over het land. Het lijkt alsof het peloton wordt achtervolgd door deze witte wiev’n. Dat zal ze motiveren, gas erbij!

Vanaf het Dalmsholterschooltje is het nog maar even en je zit midden in Lemelerveld-Centrum. Eerst maakt het peloton nog een lus op het industrieterrein. Genoeg ruimte voor innovatieve ondernemers hier. We maken een oversteekje bij de N348, een vlotte en veilige (bus)verbinding van Lemelerveld naar Dalfsen en Zwolle is een punt van aandacht. Maar los van inspraak, bezwaar en beroep rond bestemmingsplannen merk je in de Lemelerveldse gemeenschap van Dalfsen: noaberschap. Vredige buitengebieden, actieve buurtverenigingen, onderlinge betrokkenheid en verbondenheid tussen mensen.

De wielerploeg bereikt het Kroonplein. Bij de Kletsmajoor, gerund door vrijwilligers in samenwerking met mensen met een verstandelijke beperking, is er altijd tijd voor een praatje. Maar, zoals vaker gezegd, Route du Dalfsen wacht niet. We fietsen langs woon- en zorgcentrum de Brugstede aan de Mr. Gorissstraat. Jan Sjirk fietst met een Rodenboogje naar de ingang van de Brugstede. Hij ziet een bekende staan, dus knoopt hij een praatje aan. ‘Hier werken 90 vrijwilligers’ verteld Albert Pullen, kandidaat op de lijst van ChristenUnie. ‘Bijzonder en ongekend in Nederland, omgerekend is dit namelijk 3 vrijwilligers per bewoner’ voegt hij met gepaste trots toe. Onder de indruk van dit gegeven koerst het peloton politici langs het kanaal. Hier is Lemelerveld ooit ontstaan, omdat het kanaal van belang was bij de aan- en afvoer van suikerbieten. De versnelling gaat een paar tandjes zwaarder, we berijden het opnieuw aangelegde Jaagpad. Waar vroeger de schepen werden voortgetrokken is het nu een peloton fietsende politici, voortgetrokken door de campagne richting gemeenteraadsverkiezingen. Want 19 maart komt dichterbij. ‘Attentie attentie, Lemelervelders!’ klinkt het uit de ploegwagen van de ChristenUnie. ‘U wordt van harte uitgenodigd voor de debatavond op 13 maart om 20.00 uur in de Mozaïek. Hier voeren alle partijen van de Gemeente Dalfsen een verkiezingsdebat. U mag komen luisteren naar de standpunten, maar ook vragen stellen of persoonlijk in gesprek gaan met de kandidaten is mogelijk daar. Wees welkom, zegt het voort’. De Mozaïek is een mooie plek voor een verkiezingsdebat. In dit Kulturhus staan samenwerken, verbinden en ontmoeten centraal. Allerhande activiteiten komen hier onder een dak, voor jeugd tot en met senioren. Een prima plek om 13 maart ook binnen te lopen.

Over binnenlopen gesproken. De drie kerken (PKN, GKV en RK) van Lemelerveld kennen dit principe ook. Regelmatig worden er ‘over de drempelavonden’ bij en met elkaar georganiseerd.  Maar goed, even genoeg gepraat. Het campagneteam in de ploegwagen ChristenUnie ziet dat er te veel gepraat is tijdens het fietsen. Tja, een keiharde wielerkoers en toch blijven kletsen..da’s een dorstige combinatie. De waterdragers pakken hun knechtrol op. De ChristenUnie-renners worden dienstbaar van volle bidons voorzien, met koel en zuiver water. 

Zou hier dan dat geheime wapen in zitten? Dat kan toch niet waar zijn? Dan had de dopingcontrole van laatst dit toch moeten bewijzen? Speciaal water, dat kan de 

oplossing toch niet zijn? Luco, Anne, Rietje, Jan Sjirk en Dick zien er wel weer fris en fruitig uit na een bidon 

water. Dat geeft toch te denken.. We gaan het meemaken. Nog een week om het geheim te ontrafelen. Route du Dalfsen koerst op de eindstreep af. D’r gaat nog wel wat gebeuren op de meet. Je proeft het in de sfeer rond Route du Dalfsen. Blijf in het wiel…volgende week de laatste blog om te meet te bereiken.

« Terug

Archief > 2014 > maart