startsein inzameling plastic in Nijverdal

woensdag 09 december 2009 16:09

startsein inzameling plastic in Nijverdal

Op zaterdag 5 december gaf wethouder Wilma Paalman-Vloedgraven het officiële startsein van de gescheiden inzameling van het plastic verpakkingsmateriaal in de gemeente Hellendoorn. Ze deed dit samen met Albert van Winden, directeur Twente Milieu, en Sinterklaas bij de container op de parkeerplaats bij Albert Heijn aan de Spoelerstraat in Nijverdal.

Inwoners die zaterdagochtend plastic verpakkingsmateriaal inleverden bij deze container, kregen van enkele zwarte pieten een kleine attentie.

foto

Waar kan plastic verpakkingsmateriaal worden aangeboden?
In elke kern staat minimaal één, groene container. Het gaat om bovengrondse containers. De containers staan overwegend bij glasbakken. Eind november zijn de veertien containers geplaatst.

Wat mag wel en niet in de container?
Wat wel: plastic tasjes, snoepzakken, folies om tijdschriften en reclamefolders, boterkuipjes, deksels van potten pindakaas, knijpflessen voor sauzen, flacons voor wasmiddelen, shampoo, tubes voor gel, tandpasta, flessen voor olie, azijn, water, potjes voor gel, vitamines, plantenpotten etc.
Wat niet: verpakkingen met inhoud, verpakkingen van chemisch afval zoals make-upverpakkingen, kitkokers, piepschuim zoals van fastfoodverpakkingen, vleesschaaltjes, resten papier, karton of folie zoals van chipsverpakkingen, doordrukstrips, andere plastic producten en gebruiksvoorwerpen zoals tuinstoelen, speelgoed en dergelijke.

Hoe kan ik het plastic het beste aanbieden?
U kunt uw plastic verpakkingsmateriaal ongewassen, het liefst ingedeukt en met dop aanbieden. Het is van belang dat het verpakkingsmateriaal leeg is en dat daaraan geen papier, karton of (aluminium-) folieresten meer zitten en daarmee worden weggegooid. U laat uw plastic verpakking in de staat waarin deze is op het moment dat deze leeg is. Let wel: het betreft alleen plastic verpakkingsmateriaal. Dus geen andere plastic producten want daarmee wordt de recyclingmogelijkheid van het ingezamelde plastic verpakkingsmateriaal verstoord.

Etiketten hoeven niet van de verpakkingen verwijderd te worden. Deze zijn niet schadelijk voor de verwerking van de plastic verpakkingen. Etiketten worden tijdens het sorteerproces van de plastic verpakkingen afgespoeld. De papierpulp van de etiketten wordt ook hergebruikt.

50% inhoud grijze container in gemeente Hellendoorn is plastic
Bijna 50% van de inhoud van de grijze container in de gemeente Hellendoorn bestaat uit plastic verpakkingen die nu gescheiden en gerecycled kunnen worden. Het ingezamelde plastic wordt gerecycled tot grondstof voor nieuw (verpakkings)materiaal. Recycling zorgt er daarnaast voor dat er minder plastic in afvalverbrandingsovens verdwijnt, waardoor een CO2-reductie wordt behaald.

« Terug

Reacties op 'startsein inzameling plastic in Nijverdal'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > december