Wijzigingen hulp bij het huishouden per 1 januari 2010

woensdag 18 november 2009 13:40

Wijzigingen hulp bij het huishouden per 1 januari 2010

Op 1 januari 2010 verandert de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook veranderen de regels over het persoonsgebonden budget (PGB).

Daarnaast lopen de contracten tussen de gemeente en de huidige zorgaanbieders om hulp bij het huishouden te regelen op 1 januari 2010 af. De gemeente heeft contracten afgesloten met vier nieuwe zorgaanbieders. Dit zijn: Tzorg, TSN, Bureau SPV en Solace European Care Hotel.

Al met al heel wat veranderingen. Wij begrijpen dat deze veranderingen voor u lastig kunnen zijn, zeker als u tevreden bent met de huidige gang van zaken. We hopen u met de geboden informatie in ieder geval van dienst te kunnen zijn, zodat de overgang voor u zo soepel mogelijk verloopt. 

Wat verandert er voor u vanaf 1 januari 2010?
Uw indicatie voor hulp bij het huishouden verandert niet. U blijft hetzelfde aantal uren hulp ontvangen. Wel moet u opnieuw kiezen hoe u uw hulp bij het huishouden geregeld wilt hebben. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden. Op 13 november 2009 is aan alle cliënten een brief verstuurd waarin deze opties staan. Bij de brief zit een antwoordformulier waarmee u uw wensen kenbaar kunt maken. Naast de brief en het antwoordformulier ontvangt u een aantal bijlagen met verdere informatie. Deze informatie kan u helpen bij het maken van uw keuze. De informatie vindt u ook hieronder terug:
-Informatie nieuwe zorgaanbieders
-Informatie bureaus voor ondersteuning bij het PGB-alfa
-Wmo folder - Hulp bij het huishouden
 
De keuzemogelijkheden
Vanaf 1 januari 2010 zijn er drie manieren om uw hulp bij het huishouden te regelen:
Zorg in natura
Kiest u voor zorg in natura, dan regelt de gemeente via één van de vier nieuwe zorgaanbieders uw hulp bij het huishouden. Zelf hoeft u dan niets te regelen. U kunt kiezen tussen: Tzorg, TSN, Bureau SPV en Solace European Care Hotel.
PGB-regulier
Kiest u voor een PGB-regulier, dan krijgt u een geldbedrag van de gemeente. Met dit bedrag koopt u zelf hulp in. U bent werkgever van de hulp en krijgt geen ondersteuning bij de werkgeverstaken. U regelt dan alles zelf.
PGB-alfa
Kiest u voor een PGB-alfa, dan krijgt u ook een geldbedrag van de gemeente om zelf hulp in te kopen. U bent werkgever van de hulp. U hoeft echter niet alles zelf te regelen, omdat u daarnaast een toeslag krijgt waarmee u ondersteuning bij de werkgeverstaken in kunt kopen (bemiddeling en service). Er zijn verschillende bureaus waar u deze ondersteuning kunt inkopen.

Voor- en nadelen
De drie keuzemogelijkheden hebben elk hun eigen voor- en nadelen. U bent volledig vrij in uw keuze. Uw keuze zal ook te maken hebben met uw persoonlijke situatie. U maakt de keuze die het beste bij u past.

Wilt u uw huidige hulp houden?
Ontvangt u op dit moment zorg in natura en wilt u uw huidige hulp graag houden, overleg dan met uw hulp welke keuze zij per 1 januari 2010 gaat maken. U (en de hulp) hebben twee mogelijkheden:
1) Het kan zijn dat uw hulp overstapt naar één van de nieuwe zorgaanbieders en daar in loondienst gaat werken. Vraag dan deze zorgaanbieder of het mogelijk is dat uw hulp bij u kan blijven werken.
2) Wil uw hulp als alfahulp bij u blijven werken, dan kiest u vanaf 1 januari 2010 niet voor zorg in natura, maar voor een PGB. Met het bedrag van het PGB betaalt u vervolgens zelf uw hulp.

Meer informatie?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met het loket Zorg van de gemeente Hellendoorn. Het loket Zorg is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur (vrijdag tot 16.00 uur) op telefoonnummer 0548-630215.

Verder kunt u ook één van de  inloopmiddagen bezoeken. De  medewerkers beantwoorden uw vragen en helpen u bij het invullen van het antwoordformulier. De data en locaties van de inloopmiddagen zijn als volgt:

  • Woensdag 18 november 2009 tussen 16.00 en 19.00 uur in ’t Noaberhuus te Hellendoorn (Dorpsstraat 15, 7447 CM Hellendoorn)
  • Donderdag 19 november 2009 tussen 16.00 en 19.00 uur in het Huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal (Willem Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal)
  • Maandag 23 november 2009 tussen 16.00 en 19.00 uur in Sportorant Sprengendal te Haarle (Veldkampsweide 1, 7448 RB Haarle)
  • Woensdag 25 november 2009 tussen 16.00 en 19.00 uur in ’n Kadiek te Daarle (Nieuwstadweg 1a, 7688 PW Daarle)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een wet die het mensen mogelijk moet maken zo lang mogelijk zelfstandig in de maatschappij te functioneren. De bedoeling is dat mensen zo veel mogelijk voor zichzelf en voor elkaar zorgen. Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met goede informatie en advies, opvoedingsondersteuning of hulp bij het huishouden. Als het nodig is kunt u bij de gemeente terecht voor (individuele) voorzieningen en ondersteuning.

Wmo voorzieningen:
Via de Wmo kunt u de hulp en de ondersteuning krijgen die in uw situatie nodig is.
Het verstrekken van individuele voorzieningen is een belangrijk onderdeel van de Wmo. Deze voorzieningen zijn ervoor bedoeld om beperkingen weg te nemen of te verminderen, zodat het weer mogelijk is om:

  • een huishouden te voeren
  • zich te verplaatsen in en om de woning
  • zich lokaal te verplaatsen met een vervoermiddel


De gemeente Hellendoorn kent de volgende hoofdgroepen individuele voorzieningen:

 

« Terug

Reacties op 'Wijzigingen hulp bij het huishouden per 1 januari 2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > november