ChristenUnie en Twentse tradities

woensdag 04 november 2009 14:20

Al enkele eeuwen wordt in Wierden een jaarlijkse markt gehouden. Vroeger stond deze markt, die jaarlijks in juli plaatsvond, bekend als "Bissing". Van heinde en ver trok men naar deze Bissing, waar van alles te koop was: "Van wagenwielen zonder beslag, warme worst en spek, tot pillen en drankjes van de kwakzalver". In de 19e eeuw verdween de Bissing en kwam de "Sunte Merten" er voor in de plaats. De St. Maartensmarkt met daaraan vele jaren verbonden de Jennechiesmarkt vond traditioneel plaats op de eerste maandag van november. Een sociale ontmoetingsplaats waar vele contacten gelegd zijn.

Ook dit jaar staat het centrum van Wierden weer vol kraampjes. De stand van de ChristenUnie benadrukt vooral de band met verleden en het belang van cultuur. "Cultuur is waardevol erfgoed, verrijkend voor de nieuwe generatie, een herinnering voor tijdgenoten" aldus Riet Eshuis, beoogd fractievoorzitter van de ChristenUnie. Volgens haar moeten we zuinig zijn op onze cultuur maar kan tegelijkertijd niet alles bewaard blijven. Een juiste afweging is belangrijk en gelukkig kent Wierden-Enter en de buurtschappen meerdere Stichtingen die zich inzetten voor het behoud van de lokale culturele waarden. Eshuis: "Ik vind het zelf reuze interessant om me te verdiepen in culturele waarden. Panden, techniek en de ambacht. Dat enthousiasme kun je overdragen en terugvinden in de generatie na ons. Onze kinderen hebben ook een voorliefde voor cultuur, mede ook door een enthousiaste juf die er veel over vertelde."

Culturele waarden zoals de St. Maartensmarkt in Wierden en de Paardenmarkt te Enter zijn het volgens de ChristenUnie waard om bewaard te blijven. Het zijn prachtige gelegenheden voor ontmoeting (sociaal), ontspanning en het trekken van bezoekers (recreatie). Ook een mooie gelegenheid om Wierden als plattelandsgemeente op de kaart te zetten. "Cultuur is terugkijken en vooruitzien; zonder cultuur geen ontwikkeling" aldus Eshuis die aanwezig is om krentenwegge uit te delen aan bezoekers van de Sint Maartensmarkt.

 
De foto's worden geladen...

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie en Twentse tradities'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > november