ChristenUnie Wierden-Enter feliciteert ‘de Passie’ met 2e lustrum

donderdag 08 oktober 2009 20:00

De Passie, de evangelische school voor middelbaar onderwijs bestaat 10 jaar. De vestiging in Wierden bestaat weliswaar pas één jaar, maar deelt ook in de feestvreugde. Deze week gaan alle leerlingen naar Utrecht waar de hoofdvesting is om dit 2e lustrum te vieren. De ChristenUniefractie uit Wierden-Enter is op 8 oktober op werkbezoek bij de Wierdense vestiging geweest om te feliciteren.

Naast de felicitaties is een taart aangeboden en aangesneden. In september 2002, zeven jaar geleden dus, was het de Passie die met een taart op bezoek ging bij de gemeente. Toen werd namelijk de Passie op het Plan van Scholen geplaatst in Wierden.

Bovendien overhandigde een vertegenwoordiger van de fractie een Passiebloem aan de school. Binnen enkele jaren kan deze plant uitgroeien tot een metershoge struik waaraan honderden vruchten komen. Een symbolisch cadeau waarmee de fractie van de ChristenUnie wil zeggen dat ze wensen dat de Passie in Wierden sterk zal wortelen en veel vrucht zal dragen. Vruchten door leerlingen klaar te stomen voor de maatschappij.

Kapitaalvernietiging

Dat de school groeit kunnen we inmiddels constateren. Er zijn dit jaar vier noodlokalen geplaatst omdat er nog geen definitieve school is. Als het gemeentebestuur verder talmt met de nieuwbouw zal dit volgend jaar weer aan de orde zijn. "Pure kapitaalvernietiging", vindt de directeur van de Passie Dhr. A. Zwart. Die mening is ook de ChristenUnie toegedaan. Bij uitstel moeten volgend jaar weer noodlokalen worden gebouwd. Naar verwachting zullen de kosten  daarvan uiteindelijk bij de gemeente Wierden terecht komen. De ChristenUnie pleit er dan ook voor zo snel mogelijk een besluit te nemen om permanent te gaan bouwen op een goede locatie. "Een goede locatie kan eigenlijk alleen in de nabijheid van het station zijn", zegt Riet Eshuis, lijsttrekker van de ChristenUnie. "De school heeft een streekfunctie en trekt leerlingen uit Wierden en de wijde omgeving. Die komen veelal met de trein, dus is een plek in de buurt van het station het meest voor de hand liggend. Bovendien staat de inrichting van de stationsomgeving op dit moment volop in de belangstelling en kan de school hierbij prima worden ingepast."

Binnenklimaat scholen onder de maat

Een ander punt wat bij de rondleiding ter sprake kwam was het binnenklimaat. De gemeente heeft geweldig meegewerkt bij de bouw van deze lokalen, waarvoor alle lof van Dhr. Zwart. Het blijven natuurlijk noodlokalen. Op warme dagen is het er veel te warm. Of het ’s winters warm genoeg is moeten we nog afwachten. Dit probleem beperkt zich niet tot de Passie. Veel kinderen verblijven dagelijks urenlang in schoolruimtes waar volwassenen niet graag zouden werken: de luchtkwaliteit is onder maat, de hygiëne laat te wensen over, het is er te warm, dan wel te koud en de veiligheid is niet altijd voldoende gewaarborgd. Een dergelijk slecht binnenmilieu heeft een negatief effect op de leerprestaties van kinderen. Na een vernietigend rapport van de GGD is in het Palet vorig jaar een ventilatiesysteem aangelegd wat prima functioneert. “Het ruikt er niet meer de hele dag naar mensen”, aldus één van de medewerkers van het kinderdagverblijf, Yvonne Meulenbroek. Groot gemis ook daar is echter een airco in de zomer. Reden voor de ChristenUnie om in te gaan zetten op een onderzoek naar het binnenklimaat op alle scholen (in Wierden, Enter, Hoge Hexel en Ypelo) en het zoeken naar middelen om dit te verbeteren. Zeker bij nieuwbouw moet hier naar gekeken worden. Daarbij moet ook worden onderzocht of je wel scholen in de buurt van de autowegen rondom Wierden kan bouwen in verband met fijnstof- en geluidsnormen. Kwaliteit van onderwijs staat hoog op de agenda van de ChristenUnie. Dat beperkt zich niet alleen tot de kwaliteit van leerkrachten. Ook het aanbod, dus het behoud van de basisscholen in de kleine kernen moet gewaarborgd worden. Hiernaast is dus het binnenklimaat op scholen een speerpunt.

 
De foto's worden geladen...

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Wierden-Enter feliciteert ‘de Passie’ met 2e lustrum'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > oktober