CU geeft argumenten aan voor behoud van bibliotheken

banner bibliotheek den hamzaterdag 26 september 2009 19:43

De Christenunie vindt dat in alle kernen een fysieke bibliotheek moet blijven bestaan.

Het is een gemiste kans wanneer er in de nieuw te bouwen brede school van Den Ham geen bibliotheek zou komen.

Nu de nieuw te bouwen brede school op papier al in de stijger staat en aanbesteding binnenkort kan plaats vinden zou het jammer zijn dat de bibliotheek hier niet in mee ging.

Onderwijs en bibliotheek op een locatie is een prachtige combinatie.

De Christenunie heeft door middel van een amendement zich sterk gemaakt voor de inrichting van Makkelijk Lezen Plein in alle bibliotheekvestigingen van Twenterand.

Een op de tien kinderen heeft moeite met lezen. Omdat het hen zoveel inspanning kost, lezen deze kinderen nauwelijks. Een lastig probleem voor leerkrachten en ouders. Want als lezen moeilijk gaat, is oefening juist van belang.

Doordat de jeugd tegenwoordig veel ontspanningsmogelijkheden heeft, komt lezen vaak op een lager plan. Als de bibliotheek in of naast de school staat wordt de drempel lager en is de kans op lezen groter welke een goede ontwikkeling voor kinderen kan zijn.

Hiermee onderstrepen wij het belang van een bibliotheek naast de school.

We hebben als gemeente het aanvalsplan laaggeletterdheid opgesteld, zodat we meer prioriteit willen geven aan de sociaal zwakkeren, we willen het opleidingsniveau vergroten, arbeidsparticipatie en inkomen verhogen. Dan moet de bibliotheek niet uit een kern verdwijnen hiermee ontkracht je het aanvalsplan laaggeletterdheid.

Ook kan de bibliotheek een belangrijke rol spelen op het terrein van (onderwijs) achterstandenbeleid.

Daarnaast hebben veel mensen en vooral ouderen lezen als hobby, voor de laatste groep ontneem je veel leesplezier omdat een de drempel te hoog wordt als de bibliotheek verdwijnt.

Voor de Christenunie zijn dit voldoende redenen om te streven naar een volwaardige bibliotheek in alle kernen.

 

 

« Terug

Reacties op 'CU geeft argumenten aan voor behoud van bibliotheken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > september