Horeca in Rijssen-Holten tegen de zin van ChristenUnie langer open

woensdag 09 september 2009 21:00

De sluitingstijden van de horeca in Rijssen-Holten worden verruimd, tegen de zin van de ChristenUnie en SGP. De commissie ABZM is daarmee maandagavond akkoord gegaan. In een convenant ‘Keurmerk Veilig Uitgaan’ met ondernemers is tevens afgesproken godslastering tegen te gaan.

De partners die aan de samenwerkingsovereenkomst deelnemen zijn de gemeente Rijssen-Holten, de politie West-Twente, het openbaar ministerie en de horecaondernemers. CDA, Gemeentebelang, VVD en PvdA toonden zich grote voorstanders van het convenant, waarbij alle partijen zich tot een inspanning verplichten om het uitgaan binnen de gemeente zo goed mogelijk te laten verlopen. Tegen de verruiming van de sluitingstijden tot twee uur ’s nachts door de week en tot drie uur in het weekend hebben zij geen bezwaar.

SGP en ChristenUnie zijn juist fel tegen deze verruiming. E. Bosma (SGP) vindt dat het maatschappelijk belang niet wordt gediend met langere openstelling van de horeca. ChristenUnieraadslid B. Tijhof toonde zich verbaasd over de verruiming van de openingstijden. „Wij hebben juist gevraagd om een trendbreuk te veroorzaken: eerder beginnen en eerder stoppen in het weekend. Maar dat streven is dus niet gehaald.” Wethouder Ben Wolterink (ChristenUnie) had in de collegevergadering over dit convenant ook al aangegeven niet positief te staan tegenover de verruiming van de openingstijden. De ChristenUnie had liever gezien dat de horecaondernemers de eis van verruiming openingstijden niet gesteld hadden bij de totstandkoming van het convenant.

Burgemeester B. Koelewijn zei bijzonder blij te zijn met het convenant. „Door dit soort samenwerkingsovereenkomsten tussen gemeente, politie en burgers is de afgelopen grote tijd vooruitgang geboekt in het bestrijden van de horecaoverlast. De politie kan niet overal tegelijk zijn en uniformiteit in sluitingstijden in de regio lukt gewoon niet. De enige oplossing is dan een convenant.” Pogingen van Rijssen-Holten om met de buurgemeenten Hellendoorn en Wierden tot een gelijkschakeling in horecasluitingstijden te komen zijn mislukt. Beide kennen ruimere openings- en sluitingstijden van de horeca, aldus Koelewijn. Van een convenant willen die gemeenten volgens de burgemeester dan ook niet weten.

In het convenant wordt afgesproken dat de horecaondernemer door de week na 00:30 uur geen bezoekers meer binnen laat, en in het weekend na 1.30 uur. Zonder verruiming van de openingstijden willen de horecaondernemers het convenant niet ondertekenen.

Tekst mede gebaseerd op artikel Reformatorisch Dagblad d.d. 8 september 2009

« Terug

Reacties op 'Horeca in Rijssen-Holten tegen de zin van ChristenUnie langer open'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > september