september 2009

dinsdag 08 september 2009 07:42

‘Verbijsterend en onbegrijpelijk’ noemt Bart Zeven van Werkgroep Zwartendijk de beslissing over de aanleg van de bypass, die nu zeker is. Staatssecretaris Huizinga heeft vrijdag na afloop van het kabinetsberaad bekendgemaakt dat ze165 miljoen euro - plus 22 miljoen euro namens minister Cramer - beschikbaar stelt voor het versneld aanleggen van de bypass bij Kampen. Veiligheid gaat voor alles en om Kampen en de hogerop gelegen plaatsen aan de IJssel in de toekomst veilig te stellen voor hoog water, is het noodzakelijk maatregelen te treffen. Het Rijk is verantwoordelijk, dus bepaalt en betaalt. De meerwaarde die het huidige plan voor Kampen en de regio oplevert, moeten beiden bijbetalen. Voor Kampen betekent dit dat we watergebonden woningen kunnen bouwen in het gebied over de Zwartendijk. Complimenten wil ik uitdelen aan degenen, die in het voortraject meegeholpen hebben om het huidige plan als uitgangspunt te laten dienen. Immers, we krijgen nu in Kampen tenminste een bypass, waarmee de gemeente maximaal uit de voeten kan.

Integrale gebiedsontwikkeling - zoals ze dat duur noemen - heeft zijn vruchten afgeworpen. Blij ben ik ook, dat er nu tenminste een besluit ligt. Lange tijd was het namelijk onzeker of de bypass nu wel of niet versneld aangelegd zou worden. Dit had menig discussie over nut en noodzaak tot gevolg. Die werden niet altijd zuiver gespeeld, maar vaak op de man. Bart Zeven had toch beter moeten weten.

De VVD presenteerde afgelopen week samen met haar partner KIJK een bezuinigingsvoorstel. KIJK dat vind ik nu nog eens constructief meedenken, dacht ik, toen ik de kop boven het artikel las. De vreugde was echter van korte duur. Voorstellen die bij de behandeling van de Perspectiefnota door de coalitie werden ingebracht, mochten op weinig steun rekenen van de oppositie, terwijl de VVD en KIJK nu een aantal van diezelfde voorstellen als hun idee presenteren. Voorstellen om te bezuinigen op interne kosten als de loonsom - maar ook kosten die door gebruikers van voorzieningen gemaakt worden - meer bij de gebruiker leggen, zijn door het college in juni al overgenomen om verder uitgewerkt te worden bij de begroting. En ach ja, als oppositie kun je natuurlijk gemakkelijk roepen dat we bij de volgende regeerperiode maximaal vier wethouders gaan benoemen, maar ook de VVD en KIJK weten dat in de politiek een plus een niet altijd twee is? Laten we er het maar op houden, dat de verkiezingen er weer aankomen…

Maar er gebeurde de afgelopen week meer in politiek Kampen: de heer Koelewijn heeft zijn Koninklijk besluit binnen. Hij wordt met ingang van 1 oktober burgemeester van Kampen. Dat is nu dus formeel een felicitatie waard. Ik sprak onlangs een kennis uit Rijssen. Die vond het jammer dat Koelewijn Rijssen verruilt voor Kampen. Hij was zelfs van mening dat we hiervoor in klinkende munt zouden moeten afrekenen met Rijssen–Holten. Ik dacht bij mezelf: ze zullen toch wel wijzer zijn? Laten we het er maar op houden dat Kampen deze opsteker goed kan gebruiken na al het gebeurde van de afgelopen tijd.

« Terug

Archief > 2009 > september