Niet afwachten in IJsseldelta

zaterdag 04 juli 2009 09:28

KAMPEN – De ChristenUnie vindt dat Kampen nu al plannen moet maken voor ontwikkeling van het gebied IJsseldelta-Zuid. Daarmee reageert zij op stemmen in de gemeenteraad en onder de bevolking, die de plannen voor woningbouw langs de bypass willen uitstellen.

“We moeten actief meedenken over alle mogelijkheden, door bijvoorbeeld nu al grond te reserveren”, zegt fractievoorzitter Jan Willem Schutte. “De aanleg van de bypass is een Rijksbesluit. Een afwachtende houding van de gemeente is niet goed voor de ontwikkelingen in het gebied. Daardoor riskeert de gemeente een inpassingbesluit van het Rijk die nadelig voor Kampen kan zijn.” De ChristenUnie vindt het daarom belangrijk dat de gemeente gesprekspartner blijft van het Rijk. Het is ongewenst dat nieuwbouw vertraging oploopt als blijkt dat Kampen juist behoefte heeft aan extra woningen. Is die noodzaak er niet, kan de woningbouw volgens de partij achterwege blijven.

De ChristenUnie ondersteunt de mening van haar wethouder Bert Boerman. Die zegt: “Kampen moet zelf aan het stuur blijven staan, door nu alvast na te denken over haar toekomst. Projectgroep IJsseldelta-Zuid is daarvoor een uitstekend middel en adviseert zelfs staatssecretaris Tineke Huizinga. Zij neemt de uiteindelijke beslissingen.” Een afwachtende houding kan ook volgens Boerman grote vertraging opleveren bij het maken van nieuwe plannen.

IJsseldelta-Zuid is het gebied tussen Kampen, de IJssel en het Drontermeer. Daar zijn onder meer projecten als de bypass, de Hanzelijn, woningbouw en verbreding van de N50 gepland. In 2006 heeft de raad het eerste krediet voor de projectkosten verstrekt. Donderdag stelde zij een krediet van 900.000 euro beschikbaar voor verdere planontwikkeling van het project IJsseldelta-Zuid.

« Terug