Gooi het stadhuis open voor de burger!

gemeentehuis-065.jpgdinsdag 17 maart 2009 21:07

Wanneer je met samengeknepen ogen naar het stadhuis van Stockholm kijkt, lijkt het net of je het stadhuis van Enschede ziet staan. Uiterlijk heeft dit stadhuis duidelijk als inspiratie gediend voor het ontwerpen van ons stadhuis door Friedhoff. Innerlijk kunnen we ons hier ook laten inspireren. Het stadhuis van Stockholm blijkt veel meer dan ons stadhuis een plaats voor het volk. Niet alleen worden de recepties voor de Nobel-prijswinnaars er gehouden, maar ook andere ceremonies, recepties en bijeenkomsten.

Hier in Enschede is dat nog minder het geval. Het is fijn dat de uitreiking van de jaarlijkse lintjes weer plaatsvindt in het stadhuis. Maar ook de naturalisatieceremonie, ontvangsten en bijeenkomsten zouden hier plaats moeten vinden. Ons stadhuis moet meer huis van ‘bestuur en cultuur' worden en daarmee een centrale plek voor de burger krijgen. Een forum waar men elkaar kan ontmoeten rondom thema's die de bevolking en de stad aangaan. Hierdoor zal de politiek voor de burger transparanter worden en het debat verlevendigen.

Afgelopen jaar verscheen er een boek naar aanleiding van het 75 jarig bestaan van ons stadhuis. Een aantal Zweden hebben dit boek als blijk van dank tijdens ons werkbezoek ontvangen. Laten we hopen dat we nog wat exemplaren hebben liggen, want het eind van dit boek geeft een boeiend doorkijkje naar het stadhuis in de toekomst. Stockholm heeft ons geleerd dat we serieus moeten kijken naar de mogelijkheden die er liggen om dit doorkijkje te realiseren.

Jurgen van Houdt

« Terug

Reacties op 'Gooi het stadhuis open voor de burger!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.