Twee centra voor Jeugd en Gezin in Rijssen-Holten

DSCN1768maandag 16 februari 2009 18:30

Zowel Rijssen als Holten krijgt een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). In het Medisch Centrum Rijssen (MCR) komt een CJG. Allerlei instanties die zich bezighouden met jeugdzorg zijn daar straks te vinden, met uitzondering van het consultatiebureau. Over verhuizing van het consultatiebureau naar het MCR worden inmiddels gesprekken gevoerd. Ook Holten krijgt een CJG in dorpshuis De Boschkamp, dat op termijn deel gaat uitmaken van het kulturhus.

Daarmee wordt royaal aan de wens van minister Rouvoet voldaan. Die wil in elke gemeente minimaal één Centrum voor Jeugd en Gezin. Lokaal heeft de ChristenUnie zich sterk gemaakt voor het CJG, bedoeld om problemen met kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium te constateren. Een Centrum voor Jeugd en Gezin moet een herkenbaar, laagdrempelig inlooppunt zijn, van waaruit lichte hulpverlening wordt gegeven. Bij zwaardere problemen of een ingewikkelder hulpvraag coördineert het Centrum, bijvoorbeeld door contact op te nemen met jeugdzorg of het maatschappelijk werk. Ook moet het Centrum goede contacten hebben met het onderwijs.

Het is de bedoeling dat het Centrum voor Jeugd en Gezin zich niet beperkt tot signaleren, doorverwijzen en coördineren. Dan zou het slechts om een extra bureaucratische schakel gaan. Direct de opvoedhulp bieden waaraan behoefte is, daar gaat het de gemeente om. Met vier andere gemeenten is een model ontwikkeld dat extra bureaucratie juist moet voorkomen.

Bron: TC Tubantia d.d. 16 februari 2009

« Terug

Reacties op 'Twee centra voor Jeugd en Gezin in Rijssen-Holten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.