ChristenUnie stelt vragen na plotse ombouw van studentenwoningen naar zorgappartementen

element5-digital-jCIMcOpFHig-unsplash.jpgmaandag 14 juni 2021 11:17

In Assendorp worden meerdere studentenwoningen omgebouwd tot zorgwoningen van Meesterwerk. Een groep omwonenden klopten aan bij de ChristenUnie en deelden zorgen en vragen met de fractie. Woordvoerder Wietse de Boer nam polshoogte in de wijk: “Het probleem is allereerst dat omwonenden niet zijn ingelicht door de zorgorganisatie. Ook de gemeente blijkt niet op de hoogte van deze ontwikkeling.” De ChristenUnie deelt de zorgen van bewoners en heeft daarom samen met GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan het College van burgemeester en wethouders.

Wietse: “Wij staan in Zwolle voor een inclusieve samenleving. Dat betekent dat ook mensen die zorg en begeleiding nodig hebben in alle wijken moeten kunnen wonen. Dat vinden wij erg belangrijk, maar niet zonder omwonenden te betrekken bij zo’n proces; zowel bij het maken van plannen alsook tijdens de periode dat de appartementen bewoond zijn. Dat zorgt voor meer begrip en draagvlak op langere termijn.”

De toename van ombouwen van studentenwoningen naar zorgappartementen roept veel vragen op. Want klopt het inderdaad dat het college niet op de hoogte is van deze ontwikkeling in Assendorp, en dus ook geen zicht heeft op de hoeveelheid betrokken woningen? Wietse wil ook van het college weten in hoeverre een zorgorganisatie de plicht heeft om de buurt te informeren bij dit soort projecten. Goede communicatie tussen alle betrokken partijen is sowieso essentieel vindt de ChristenUnie: “Omwonenden moeten een aanspreekpunt hebben om bij problemen de zorgverlener te bellen.”

De ChristenUnie wil ook voorkomen dat op grotere schaal studentenwoningen worden omgevormd tot zorgappartementen. Dit kan gevolgen hebben voor het woningaanbod én het leefklimaat, zeker in een ‘studentenwijk’ als Assendorp. Ook in andere wijken in Zwolle zijn er signalen van overlast door bewoners van zorgappartementen van deze zorgaanbieder. Het laat zien dat communicatie belangrijk is om draagvlak te behouden.

« Terug

Archief > 2021 > juni