ChristenUnie steunt proeftuin voor betere dyslexiezorg

dyslexie-letters.jpgwoensdag 09 juni 2021 10:48

“Laat met goed lees- en spellingsonderwijs en goede dyslexiezorg alle Zwolse kinderen schitteren.” Met deze wens sloot ChristenUnie-raadslid Jacob Raap zijn bijdrage af in het debat op maandag 7 juni rondom de dyslexiezorg in Zwolle. Jacob gaf aan dat de ChristenUnie het van groot belang vindt dat leerlingen de passende zorg moeten krijgen die ze nodig hebben.

Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in het verleden kregen te veel kinderen in Zwolle een te zware dyslexiebehandeling waar het probleem vooral zat in leerachterstanden. Jacob: “Biedt zo licht mogelijke zorg, juist om zwaardere zorg beschikbaar te houden voor wie het echt nodig heeft.” Hij wil dat er door een onafhankelijke partij wordt getoetst op dit proces, zowel tussentijds maar zeker ook in een eindevaluatie. Jacob ontving daarvoor een toezegging van verantwoordelijk wethouder Michiel van Willigen.

De ChristenUnie is blij dat wethouder en ambtenaren met behulp van een ‘proeftuin’ zoeken naar betere en goed betaalbare dyslexiezorg en lees- en spellingsonderwijs. Een groep van scholen en leerlingen vormen die proeftuin waarmee de gemeente beter inzicht wil krijgen in de effecten van extra preventieve ondersteuning.

Als het om die proeftuin gaat zijn er nog een aantal aspecten waar de ChristenUnie nadrukkelijk aandacht voor vraagt. Jacob: “Neem scholen, ouders en leerlingen goed en tijdig mee in de nieuwe plannen.” De scholen die hij tot dusver sprak zijn nog te weinig op de hoogte. Voor ouders vindt het raadslid het belangrijk dat zij het recht hebben een intensieve behandeling op school over te slaan en direct naar de dyslexiebehandelaars te gaan. Jacob kreeg van de wethouder toegezegd dat dit recht actief naar ouders wordt uitgedragen.

 

« Terug

Archief > 2021 > juni