Het zwembad een luxe probleem?

DSC_1629 (1).jpgdonderdag 10 september 2020 12:10

Raadspraat Erik Schilder

For Sama, de documentaire van een Syrische burgerjournalist over de Syrische opstand tegen president Assad. Ze doet dit voor haar pasgeboren dochter om uit te kunnen leggen waar zij met haar man voor gevochten heeft, welke keuzes ze hebben gemaakt en om welke reden.

Bevoorrecht
Tijdens het kijken van deze documentaire realiseerde ik mij opnieuw hoe bevoorrecht ik ben een inwoner te zijn van de gemeente Kampen. De omstandigheden in Syrië zijn afschuwelijk. De dood is de prijs die mensen moesten betalen omdat ze streden voor vrijheid. Het kijken van de documentaire hielp mij om de ‘problemen’ die wij hebben te relativeren.

Een van de ‘problemen’ in onze gemeente is het zwembad. U voelt wellicht met mij aan dat het probleem ‘het zwembad’ een luxe probleem is als je het vergelijkt met de problemen uit For Sama. Desondanks vraagt het zwembad, de Steur, wel om onze bestuurlijke aandacht.

Nieuwe realiteit
Het is even wennen voor u en voor mij na jaren te hebben genoten van een prachtig zwembad met vrijwel onbeperkte mogelijkheden. De recreatie die geboden werd was gerust luxe te noemen. De nieuwe realiteit is dat de recreatie mogelijkheden niet meer zo luxe zijn als in het oude zwembad. Helaas is gebleken dat het huidig zwembad exploiteren niet rendabel blijkt. Dat vraagt om nieuwe keuzes.

Zwemmen geen feestje van de elite
Voor ons als ChristenUnie zijn een drietal principes belangrijk en leidend in de keuzes die wij maken. De inwoners van Kampen moeten geen of zo min mogelijk hinder ondervinden van de perikelen die spelen rond de exploitatie van het zwembad. Ook financieel gezien moeten de kosten zo beperkt mogelijk blijven. Of dit reëel en haalbaar is zal moeten blijken. Mochten oplopende kosten onvermijdelijk zijn dan is het voor de ChristenUnie belangrijk dat wij dit aan u als inwoner kunnen uitleggen. En ja, u mag ons daar gerust naar vragen. Tot slot: zwemmen mag geen feestje worden van de elite.

Gunstigere openingstijden
Verder zetten wij ons als ChristenUnie in voor gunstigere openingstijden. Voor het zomerreces heb ik al aangegeven richting de wethouder dat het wel lijkt alsof het voor de kamper burger onmogelijk wordt gemaakt om nog recreatief te zwemmen. U betaald linksom of rechtsom zelf mee aan het zwembad. En wij vinden dan ook dat het voor elke inwoner van onze gemeente mogelijk moet zijn om op logische tijden gebruik te maken van ons zwembad.

Vooruitkijken
Het was en is wellicht even wennen aan het nieuwe zwembad. Ja, ik geef toe, zo mooi als het was is het niet meer. Maar wellicht wel realistischer voor een gemeente als Kampen. Tegelijkertijd moeten we naar mijn mening ook tevreden zijn met de luxe die we alsnog hebben. Want dat is het. Een luxe die er wat mij betreft mag zijn en een goed doel dient. Nieuwe generaties groeien op en weten niet beter. Een goed moment om het oude zwembad dan ook definitief achter ons te laten en tevreden te zijn met wat we hebben. Al zijn er zaken die beter kunnen ten gunste van de inwoner van Kampen. Een paar heb ik er genoemd en daar zal de ChristenUnie zich verder voor inzetten.

« Terug

Reacties op 'Het zwembad een luxe probleem?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.