Gemeente Ommen sluit zich aan bij 'coalition of the willing'

coalition.pngvrijdag 26 juni 2020 12:30

Afgelopen donderdagavond is in de raadsvergadering van de gemeente Ommen door de ChristenUnie een motie ingediend. In de motie wordt de gemeente verzocht om naar de verantwoordelijk bewindspersoon uit te spreken dat de gemeente Ommen naar verhouding, een passende bijdrage wil leveren aan de opvang van 500 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Nederland en zich wil aansluiten bij de coalition of the willing.

Inleiding op de motie
Geen kind zou geconfronteerd moeten worden met oorlog. Kinderen moeten zich veilig weten. Helaas is de werkelijkheid anders voor de gevluchte kinderen die nu op de Griekse eilanden zitten. Op deze eilanden vindt een steeds groter wordende humanitaire ramp plaats.  Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor gruwelijkheden van oorlog en hongersnood en zitten nu vast op de grens van ons continent. Er is een gebrek aan voedsel, water en veiligheid. De spanningen op de Griekse eilanden lopen op. In deze ellende zitten extreem kwetsbare kinderen. Ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en of verdwijnen uit het zicht.

De Griekse overheid heeft via de Europese Commissie om hulp gevraagd voor de meest kwetsbare vluchtelingen, een groep van 2500 alleenstaande minderjarige kinderen. Tot vandaag de dag is de situatie in Griekenland onveranderd schrijnend en de situatie wordt met de dag erger. De noodkreet is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden; de situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal. 

Er zijn meerdere landen in Europa die hun verantwoordelijkheid voor deze kinderen al hebben genomen. In Nederland hebben onder andere vluchtelingenorganisaties, gemeenten, kerken en andere organisaties die zich inzetten voor het welzijn deze kinderen het kabinet opgeroepen om solidair te zijn met Griekenland. Het kabinet heeft als oplossing voorgesteld om 500 kinderen op het Griekse vasteland op te laten vangen. Daarnaast wil het kabinet een Grieks voogdijsysteem ontwikkelen. Dit kan gezien worden als een eerste stap maar bied op korte termijn in onze ogen te weinig soelaas. Dit komt onder andere omdat een snelle realisatie niet haalbaar lijkt te zijn en betrokken organisaties nog niet geïnformeerd lijken te zijn over de opvang van 48 kinderen in Griekenland.

Hoewel de lokale politiek niet gaat over deze besluitvorming omdat dit een verantwoordelijkheid is van de landelijke politiek, is niets doen en toekijken geen optie. Hierom heeft de ChristenUnie Ommen toch besloten een signaal af te geven naar de verantwoordelijk bewindspersoon. Doel van dit signaal is om de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Nederland alsnog mogelijk te maken. En de gemeente Ommen te vragen om daar eventueel na verhouding een passende bijdrage aan te leveren en zich aan te sluiten bij de coaltion of the willing.

Vervolg
Dit hebben we verwoord in een motie. Deze motie werd ook namens D66, PvdA, LPO en CDA en VVD ingediend en is aangenomen. Wij zijn blij dat de lokale politiek in de gemeente Ommen bereidt is zich hiervoor uit te spreken.

 

« Terug

Reacties op 'Gemeente Ommen sluit zich aan bij 'coalition of the willing''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2020 > juni