ChristenUnie vraagt aandacht voor dak en thuislozen

dakloos 1.jpgdinsdag 31 december 2019 11:03

Toen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het najaar meldde dat in Nederland een verdubbeling van het aantal dak- en thuislozen sinds 2009 aan de gang was, vroeg ChristenUnie raadslid Wietse de Boer aan het college hoe de situatie in Zwolle was. Uit de beantwoording van de schriftelijke vragen bleek dat de Zwolse situatie gelukkig een stuk beter is, wel viel het hoge aantal zwerfjongeren op.

De Boer: ‘Elke dakloze is er één te veel. Ik maak me zorgen om jongeren die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en daardoor risico's lopen en moeizamer een eigen toekomst opbouwen’.

Niet alleen de gemeenteraad maar ook een groep bezorgde Zwollenaren had vragen. Ook daarom vroeg Wietse de Boer om een informatiebijeenkomst, zodat door deskundigen een beeld kon worden gegeven van oorzaken en mogelijke oplossingen.

Hierdoor werd duidelijk dat er veel inzet is, bijvoorbeeld door het team Zwerfjongeren van de GGD die soms al contact heeft met jongeren die risico lopen als ze nog thuis wonen. Juist dan moeten we ook alert zijn op bankhoppers. Zorgen voor betaalbare huisvesting voor niet-studerende jongeren in Zwolle is ook een speerpunt.

Housing first is een zeer belang concept en dit wordt gelukkig al regelmatig toegepast.

Het college heeft toegezegd dat er meer aandacht komt voor wonen met zorg. In het bijzonder is de leeftijd van 18 jaar (door alle veranderen regels) een kwetsbaar moment.

In de gemeentelijke communicatie zal meer aandacht worden gegeven aan de voorzieningen voor dak- en thuislozen.

Daarom zal ook meer aandacht gegeven worden aan de bestaande mogelijkheden, waarbij regelgeving als de kostendelersnorm een negatieve impact heeft op het ontstaan van dakloosheid. Woningbouwcoöperaties zijn organisaties die daarbij zouden kunnen meewerken.

De ChristenUnie zal aandacht houden voor deze kwetsbare Zwollenaren.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie vraagt aandacht voor dak en thuislozen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.