Kampen Plastic Vrij

.jpgzaterdag 14 september 2019 14:45

We gaan het proberen. Kampen plastic vrij te maken.Iedereen doet het en iedereen weet het; we verbruiken te veel plastic. Plastic gebruiken we elke dag en het veroorzaakt rommel. Er is veel nuttig plastic maar zeker ook heel veel niet nuttig plastic en daar moeten we van af. Hoe minder plastic we gebruiken hoe beter. We willen als ChristenUnie radicaal inzetten op Kampen Plastic Vrij.Hoe kan dat? Kunnen we zonder plastic door het leven?

We denken het zeker, maar we moeten daar wel wat voor doen.Producten gebruiken die de plek van plastic innemen. Dus duurzame tassen of papieren tassen, verpakkingsvrije winkels stimuleren, ons met elkaar bewust maken van de lagere kosten als er geen plastic wordt gebruikt. Elkaar stimuleren, goede intenties aanspreken en we moeten met elkaar volhouden. Discipline aan de dag brengen. Samen kunnen we het; een stad waarbij we geen plastic meer gebruiken waardoor de industrie minder gaat produceren er minder ‘opwarming’ plaatsvindt en u als burgers meer geld overhoudt in de portemonnee.

Illusie
Het lijkt een illusie, wellicht een utopie en enorm ambitieus maar liever dat dan geen ambities te hebben en alles te laten bij het oude omdat het een ‘te groot’ probleem is. Utopieën geven een voorstelling van een gewenste samenleving. Niet slechts een voorstelling in grote lijnen, maar tot in de kleinste details. In de utopie, een plastic vrije samenleving, staat het sociale geheel centraal, niet het individu. Utopieën impliceren ook een radicale breuk met het bestaande, een geheel nieuw begin. En dat is de opzet. Een nieuw begin zonder plastic. Hoewel utopieën altijd idealen omvatten, is naar onze mening dit ideaal, een samenleving zonder plastic, niet een utopie. Vandaar wat we ervoor willen gaan. Het zal niet makkelijk worden maar het heeft een geweldig resultaat. Europa, Brussel, heeft het al gezegd. We moeten van het plastic af. Er zijn moties, convenanten, wetten aangenomen om het gedrag van burgers te veranderen met betrekking tot het gebruik van niet nuttig/onnuttig plastic. We moeten willen leven in een samenleving, een gemeente waarbij we werken aan het verminderen van het gebruik van plastic. Om maar een voorbeeld te noemen. In 2025 wil de Lidl het plasticverbruik met minimaal 20% hebben verminderd. Waarom alleen bij de Lidl en ook niet gewoon bij ons, als inwoners!! Ik pleit dan ook voor het gebruik van minder plastic.

Waarom?
Fiets gerust eens door Kampen, IJsselmuiden of pak even een ommetje langs de mooie kernen, en wat ziet u, naast mooie natuur; plastic. Het komt in de natuur terecht en dan komt het in de zeeën. En daar wordt de ‘Plastic Soep’ steeds groter en dat komt vervolgens terecht in het ecosysteem om een plek te vinden op onze borden en in onze lichamen. Dat moeten we niet meer willen…

Wordt vervolgd.

KvdK

« Terug

Reacties op 'Kampen Plastic Vrij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.