ChristenUnie bezorgd over landelijke verdubbeling aantal dak- en thuislozen

dakloos 1.jpgdonderdag 29 augustus 2019 14:48

De ChristenUnie is bezorgd over de landelijke verdubbeling van het aantal dak- en thuislozen en wil graag weten of dat in Zwolle ook zo is.

Raadslid Wietse de Boer: ‘Van groot belang is dat voorkomen wordt dat mensen uit hun huis worden gezet, bijvoorbeeld vanwege een huurachterstand. Uit eerder onderzoek is gebleken dat Zwolle daar goed op inzet en gelukkig hoeft ook niemand in Zwolle tegen zijn wil op straat te slapen’.

De ChristenUnie wil graag weten wat de situatie in Zwolle is en welke doelgroepen er onder de dak- en thuislozen zijn. Ook zou duidelijk moeten worden of de gemeente alle mogelijkheden benut in het voorkomen van het probleem en of alle creatieve oplossingen worden benut. Bij een recent werkbezoek kwam het idee van een netwerkplaatsing ter sprake. Maar als het opnemen van een bekende gevolgen heeft voor iemands uitkering, zal die optie niet snel worden benut. De ChristenUnie wil graag weten of de ruimte die een gemeente daarin heeft ook wordt gebruikt. 

Onderstaande vragen zijn daarom aan het college gesteld. Beantwoording wordt eind september verwacht.

  • Hoeveel dak- en thuislozen kent Zwolle? Hoeveel jongeren zitten daar tussen, inclusief bankhoppers? Is er een stijging te constateren in de afgelopen 10 jaar?
  • Welke oorzaken ziet het college voor de (eventuele) stijging? Welke invloed hebben de wijzigingen in de sociale zekerheid (zowel landelijk als lokaal) daarop?
  • Wordt verlengde jeugdzorg ook ingezet om te voorkomen dat een jongere op straat beland?
  • Wordt de methodiek ‘housing first’ in Zwolle ook toegepast? Hoe vaak is dat succesvol?
  • Hoe zouden we netwerkopvang meer kunnen vergemakkelijken? Ook hebben gemeenten de mogelijkheid om de kostendelersnorm selectief toe te passen. Ziet het college dat ook als een van de oplossingen? En hoe vaak is dat in Zwolle gebeurd?
  • Het delen van sociale huurwoningen om snel meer mensen te huisvesten is een mogelijkheid die landelijk gebruikt is voor het huisvesten van statushouders in 2016. Zouden dakloze alleenstaande jongeren in aanmerking kunnen komen voor woningdelen? Worden andere acties ingezet zodat het gebruikelijker wordt om woonruimte te delen?

 Links

http://housingfirstnederland.nl/handreikingwoningcorporaties/faqs/wat-is-housing-first/

https://decorrespondent.nl/9705/het-aantal-daklozen-in-nederland-is-verdubbeld-dit-kunnen-we-eraan-doen/373108725-ca1c0d23

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie bezorgd over landelijke verdubbeling aantal dak- en thuislozen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.