Maatregelen nodig voor gezonde huishouding gemeente

PN2020.jpgwoensdag 26 juni 2019 19:25

Welke keuzes maken we voor een gezonde meerjarenbegroting in onze gemeente? Daarover ging het gesprek tijdens de algemene beschouwingen. Het meerjarenperspectief kleurt gedurende de hele planperiode (van 4 jaren) donker paars. Daarom is het wat de ChristenUnie betreft nodig om keuzes te maken. Het lijkt ons geen goed plan om jaarlijks een tekort van 3 miljoen te dichten. Dan is over twee jaar je spaarpot leeg en heb je daarna nog steeds een probleem. Ook al zou Den Haag wat bijspringen. Daarom hebben we voorgesteld om zelf maatregelen moeten nemen om dit gat te dichten. En dat we hiermee zo concreet en snel mogelijk moeten beginnen.

Ambities moeten we bijstellen. Beoogde projecten uitstellen of sommige helemaal vergeten. Dat geeft ook lucht in de organisatie en zo snijdt het mes aan twee kanten. Een concreet voorbeeld is het centrumplan Dalfsen. Niet alles hoeft tegelijk, het kan ook stap voor stap. Passend in de overkoepelende visie.

We hebben aangegeven dat we vanuit onze drijfveren (recht en gerechtigheid, zorg voor kwetsbaren en zwakken en rentmeesterschap voor onze omgeving) kiezen voor snijden in zaken die als luxe en welvaart zijn te bestempelen. Daarom geven we bijvoorbeeld ruimte voor een stevige toeristenbelasting. We hebben aandacht gevraagd voor de wijze waarop we omgaan met onze inwoners bij ruimtelijke ontwikkelingen. We vinden dat het college hierin slordig is. Dit moet en kan beter.

De gehele tekst van de algemene beschouwingen is te lezen in onderstaand document: 'Algemene beschouwingen Perspectiefnota 2020'

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Algemene beschouwingen Perspectiefnota 2020310,3 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2019 > juni