Werkbezoek aan landgoed Junne

Junne1.jpgvrijdag 07 juni 2019 18:14

Op 7 juni jl. bezocht een delegatie van ChristenUnie, Jan Westert, Marleen Hemstede, Gerard Marsman en Bert Klarenbeek Landgoed Junne. Deze werd verwelkomd door rentmeester Ryan Nijzink in een van de Jachthutten op het landgoed. Verder waren aanwezig Gerrit Jan Hesselink schrijver van een aantal boeken over Junne en Gina van Elburg, beiden woonachtig in Junne. Laatstgenoemde zal de gids zijn voor de voorgenomen wandeltocht op 2 juli a.s. in Junne.

Landgoed Junne is eigendom van verzekerings-maatschappij A.S.R. dat dit landgoed in 2018 heeft overgenomen van Delta Lloyd. A.S.R. heeft een deel van haar kapitaal in vastgoed; winkels woningen en landgoederen. A.S.R. heeft 6 rentmeesters in dienst en heeft gebieden over heel Nederland, waaronder de landgoederen Molecaten in Hattem en De Utrecht in Esbeek.

Junne kent een boeiende historie en startte in 1718 met baron Johan Werner van Pallandt, die dit land met haar boerderijen kocht en dit landgoed werd overgenomen in 1872 door familie Lups met rentmeester Seemann. Een straat in dit gebied is vernoemd naar deze rentmeester. Later in 1932 ging het over naar baron Bentinck tot Buckhorst en sinds 1938 was het in bezit van de Amsterdamse Maatschappij Levensverzekering.

Het gebied Junne beslaat ongeveer 1000 hectare en grenst aan boswachterij Ommen, landgoed Beerze, Ariër Koeland, Junner Koeland en landgoed Eerde. Het gebied kent verschillende functies waaronder bos (791 ha), landbouw (234 ha), erven (10 ha) en wegen-water (12 ha). Het bos dient ook als productiebos; vroeger ging dit hout voornamelijk naar de mijnbouw. Het landhuis Junne is in 1900 volledig afgebrand en er leeft nog steeds de wens om dit landhuis een keer te herbouwen. In het Esdorp Junne is beperkte woningbouw en vindt op het landgoed bewoning plaats in goed onderhouden typische Junnerse boerderijen. De nieuwe eigenaar toont meer ambitie voor dit landgoed dan de vorige eigenaar, want dat was meer ‘op de winkel passen’.

Een aantal aspecten passen in de missie en ambitie van A.S.R. voor dit landgoed, te weten:

  • Eigentijds, onderscheidend en economische en ecologisch vitaal (missie)
  • Asbestsanering boerderijen
  • Junne energieneutraal laten opereren
  • Wegwerking leegstand boerderijen als antikraak middel
  • Vakantie bos park beter op de kaart zetten; via organisatie Novasol
  • Participatie in Natura 2000; versterken habitattypen
  • Bouwen van aantal particuliere woningen

De noordzijde van het landgoed wordt begrensd door de rivier de Vecht en in dit verband wordt vanuit het landgoed naar goede samenwerking gezocht met het waterschap. Ook streeft het landgoed naar goede afstemming met de gemeente Ommen; met zowel de raad, betreffende wethouder en ambtenaren.

Rentmeester Ryan Nijzink lichtte ook in zijn presentatie het landgoed versterkingsplan toe, waarin duidelijk naar voren kwam dat men dit prachtige gebied wil versterken als garantie voor de volgende generaties. Ten slot werd gediscussieerd over hoe het beste, in welke fase en in welke vorm de politiek als de raad betrokken kan worden bij dit versterkingsplan.  

« Terug

Reacties op 'Werkbezoek aan landgoed Junne'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2019 > juni