ChristenUnie stelt vragen over bouwen in de Tippe (Stadshagen)

Vragen mbt bouwen in de Tippe juni 2019 aangepast.jpegmaandag 03 juni 2019 08:30

Wie op Funda kijkt of de woningzoeker opent weet dat niet veel huizen te koop of te huur staan in Zwolle. Het aantal Zwollenaren, maar vooral ook mensen buiten Zwolle, die een huis in onze stad zoeken, groeit met de dag. Gemiddeld vier jaar wachten op een huurwoning en ongezien een bod doen op een koopwoning begin heel normaal te worden.
Deze veranderingen vragen om oplossingen en een versnelling van nieuwbouwplannen in Zwolle. Het college van B&W kwam met voorstellen om Stadshagen versneld af te bouwen en jaarlijks niet 300, maar 500 nieuwe woningen te bouwen. Zo wordt in de komende jaren het laatste stukje ‘lege’ ruimte in Stadshagen bebouwd. 

Bouwen voor mensen
“Maar voor wie wordt er dan gebouwd?” Deze vraag stelde Reinier Mulder namens de ChristenUnie bij de bespreking van de plannen over de Tippe. Het antwoord is dat er in ieder geval niet oneindig meer woningen worden gebouwd omdat we aan de vraag willen voldoen. We bouwen voor mensen die behoefte hebben aan een dak boven hun hoofd en belangrijker nog, voor mensen die een plek willen om te leven. Een plek om te genieten van de omgeving, te rusten, feestjes te vieren, verdriet hebben omdat het leven soms grillig verloopt, te eten en te drinken en een plek om relaties aan te gaan en te verbinden. We bouwen dus voor (nieuwe) Zwollenaren, die ten volle willen leven. De Tippe moet daarin gaan voorzien. Het moet een plek worden om goed te kunnen leven. Het uitgangspunt hiervoor zijn de woonwensen van de nieuwe bewoners die gaan bouwen. Op basis van hun wensen zal er worden gebouwd en waar nodig worden er ook aanpassingen in de plannen gemaakt.

Barrière verminderen
De Tippe is een bijzonder gebied, omdat dit het oude dorp Westenholte en het nieuwe Stadshagen met elkaar verbindt. Daarnaast is het ook ingeklemd tussen twee belangrijke vervoersverbindingen, het spoor en de Hasselterweg. Die kan als een barrière de nodige uitdagingen bieden.  Dit vraagt dus om extra aandacht. De wens van de ChristenUnie is om te kijken hoe we beide gebieden nog meer kunnen verankeren met elkaar. Bijvoorbeeld door zichtlijnen, extra ondertunneling of markeringspunten. De ChristenUnie vraagt daar in de uitwerking van de plannen aandacht voor.

Investeren in groene gebieden
Bij de ChristenUnie komt ook de vraag naar voren welke waardevolle aanvullingen er neergezet kunnen worden in het prachtige Stadshagen? In allerlei gesprekken met Stadshagenaren komt naar voren dat een groene opzet erg wordt gewaardeerd en dat sociale verbindingen altijd om aandacht vragen. We willen graag in de Tippe groene gebieden waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, voor een alledaags praatje en bijvoorbeeld ook om samen te werken, te denken valt dan aan buurttuinen. Naast het sociale contact dat het kan opleveren, worden groene gebieden en waterbuffers met de droge zomers en flinke hoosbuien in de toekomst steeds belangrijker. Stadshagen moet een gebied zijn waar het goed, groen en stedelijk wonen is. Een gebied waar je lekker kunt sporten en makkelijk op de fiets van het ene deel naar het andere deel van de wijk kunt komen.

Reinier Mulder
Raadslid

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie stelt vragen over bouwen in de Tippe (Stadshagen)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2019 > juni