ChristenUnie trots dat Zwolle voorop loopt met drijvende zonneparken

Ruben van de Belt debat energiestransitie februari 2019.jpgmaandag 06 mei 2019 12:34

Schone energie opwekken vraagt ruimte. Zelfs als alle daken vol gelegd worden met zonnepanelen zijn er nog steeds zonneparken en windturbines nodig. In Zwolle wordt daarom gezocht naar oplossingen om zoveel mogelijk te voorkomen dat landbouwgrond aangewend moet worden. "Twee prachtige voorbeelden daarvan zijn de drijvende zonneparken die op de Bomhofsplas en de Sekdoornplas komen", zegt raadslid Ruben van den Belt. "Locaties die voorlopig nog gebruikt worden voor zandwinning en dus al een industrieel karakter hebben. Een buitenkans! In Zwolle gaan we daar twee van de grootste drijvende zonneparken van Nederland aanleggen. Echt iets om trots op te zijn!"

Ruben denkt dat dit het begin is: "Zandwinningsplassen zijn ontzettend diep, het water onderin is dus erg koud. Mogelijk kunnen we hier ook via aquathermie koude winnen waar ondernemers op de naburige bedrijventerreinen belang bij hebben, zoals bedrijven die voedsel opslaan of apparaten die warm worden moeten koelen." Verder heeft hij onlangs schriftelijke vragen aan het College van B&W gesteld over de mogelijkheid om gronden van Rijkswaterstaat langs wegen te benutten voor duurzame energie. Momenteel worden deze opties onderzocht.

Terug naar de drijvende zonneparken. Want Ruben is niet alleen enthousiast over deze projecten vanwege het gebruik van zandwinningsplassen. Hij is ook erg benieuwd of het aanslaat bij Zwollenaren om erin te gaan investeren: "In de raad en achter de schermen maak ik me voortdurend hard voor zoveel mogelijk participatie van Zwollenaren in energieprojecten. Zelf opwekken, zelf gebruiken, en dus ook zelf de vruchten plukken. Via Blauwvinger Energie kan iedereen uit de stad participeren. Als we alle projecten bij elkaar optellen hebben we een paar miljoen aan Zwols geld nodig. Ik ben heel erg benieuwd of we dat als stad op gaan brengen. Dat is dan meteen een mooie graadmeter voor alle projecten die nog gaan komen." 

Binnenkort start Blauwvinger Energie met de werving hiervoor. Volg hun website voor de laatste informatie en aanwijzingen hoe je kan participeren. https://www.blauwvingerenergie.nl/

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie trots dat Zwolle voorop loopt met drijvende zonneparken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.