Discussie over het klimaat is zinloos

720b5c0059960437dae1a84404daced55a5019a4.jpgdinsdag 11 december 2018 19:30

Raadspraat: Harro Pruijssen

“Een paar schoolkinderen hoorde ik praten over hun werkstuk ‘klimaat en milieu’. Een kind zei “de grote mensen moeten er nu iets aan doen”. Dit kind heeft gelijk, ons milieu is niet te koop bij de bouwmarkt. Het is de lucht die u en uw kind inademt, het water dat u drinkt. De goede zorg voor onze aarde is een van mijn speerpunten in de politiek.

Meer gerechtigheid
Onze westerse samenleving verbruikt meer grondstoffen en energie dan alle mensen die eerder hebben geleefd. De aarde heeft genoeg voor iedereen maar er is een grote kloof in de verdeling van rijkdommen. Een andere manier van energieopwekking helpt om goed voor onze aarde en haar bewoners te zorgen. Mijn drive is niet alleen een goed klimaat of milieu maar vooral een eerlijker verdeling van onze rijkdommen: meer gerechtigheid.

Geen grafiekjes
Veel mensen komen met grafiekjes over CO2 en temperatuur die moeten verklaren dat menselijk gedrag geen invloed heeft op het klimaat. Deze grafiekjes zijn voor mij geen bewijs om ons consumptiegedrag te handhaven. Discussie is zinloos, de feiten spreken voor zich: bossen sterven, bodem en zeeën vervuilen en wilde dieren verdwijnen. Ons economisch systeem houdt dat in stand. Nee, ik schets geen doemscenario’s. Ik ben een hoopvol realist en stop mijn energie liever in het zoeken naar oplossingen, voor onze kinderen.

Het kost geld
U denkt wellicht: “je hebt makkelijk praten want het kost geld”. Ja, het kost geld en daarom span ik mij er voor in om dat eerlijk te doen. Niets doen kost uiteindelijk meer. Niet iedereen kan huisisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, laat staan een elektrische auto betalen. In Kampen gaat iedereen iets merken van de energietransitie. Vooral mensen met een oud huis en de minima. Die mogen wat mij betreft niet het kind van de groene rekening worden. Het kost niet alleen geld want onze IJsseldelta vol zetten met molens of blinkende panelen is ook geen prettig plaatje. Daarom is enig realisme in de energietransitie belangrijk.

Samen aan de slag
De Kamper politiek sprak afgelopen week over de energietransitie. Isoleren, energiebesparen, minder consumeren en oplossingen zoeken is het beste advies. Kiezen we voor warmwaterbronnen, wind, zon, waterstof of wordt het een mix ? Hoe betrekken we inwoners en voorkomen we dat iedereen zelf het wiel moet uitvinden. We gaan samen met u aan de slag, er is veel werk te doen. Met een dosis optimisme en realisme draag ik bij.”

« Terug

Reacties op 'Discussie over het klimaat is zinloos'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.