ChristenUnie bezorgd over omwonenden geitenhouderijen

geiten.jpgmaandag 26 november 2018 10:43

Provincie Overijssel heeft op 28 september jl. een geitenstop ingevoerd. Geitenhouderijen mogen met ingang van 28 september 2018 niet meer uitbreiden.

Ook mogen nieuwe bedrijven zich niet meer vestigen en is het omzetten van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij niet meer toegestaan. Bedrijven die voor 28 september 2018 een vergunning hebben aangevraagd vallen hier niet onder. Ook de provincies Brabant, Gelderland en Utrecht hebben een geitenstop afgekondigd. Dit is niet voor niets en daarom maken we ons bij de ChristenUnie zorgen over omwonenden van geitenhouderijen.

Gezondheidsrisco’s 
De stop heeft te maken met de mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden van geitenhouderijen. Bij geitenhouderijen is uit onderzoek onder omwonenden in een zone van 2 kilometer er omheen een verhoogd risico op longontsteking geconstateerd. Op dit moment loopt er een  groot landelijk onderzoek van het ministerie van VWS naar de mogelijke samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten bij omwonenden. De afronding van dat onderzoek wordt in 2020 verwacht. Zolang dat onderzoek loopt vinden we als ChristenUnie dat er geen geiten meer bij moeten komen.
Onrust
We hebben als ChristenUnie geconstateerd dat deze ontwikkelingen onrust onder inwoners veroorzaken in polder Mastenbroek. Daarom hebben we het college van de gemeente Kampen schriftelijke vragen gesteld over vergunningaanvragen met betrekking tot geitenhouderijen. De ChristenUnie vraagt het college actie te ondernemen vanwege onrust over mogelijke gezondheidsrisico’s en geen vergunningen te verlenen. 
HP

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie bezorgd over omwonenden geitenhouderijen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2018 > november