Het recht om vergeten te worden.

Klaas van der Kolk.v2woensdag 06 juni 2018 13:43

Raadspraat Klaas van der Kolk

"Privacy niet belangrijk vinden omdat je niets te verbergen hebt, is hetzelfde als niet geven om een vrijheid van mening omdat je niets te zeggen hebt”.

Citaat Edward Snowden.

We leven in een tijd dat u bijna overal ongezien ‘digitaal zichtbaar’ bent; in de binnenstad, in de winkel, op school, op het station, achter de computer. Soms omdat we dat willen, soms omdat we niet anders kunnen. En waarvoor; voor de veiligheid?!. Maar klopt dat wel en is het zo dat dat niet op een andere manier zou kunnen? Kunnen er ook veiligheidsmaatregelen worden ingevoerd zonder dat er een inbreuk wordt gepleegd op onze grondrechten; het recht om met rust gelaten te worden; het recht om zonder overheidsbemoeienis te bewegen. Lastig maar niet onmogelijk. Veiligheid is zeer belangrijk. Dat staat buiten kijf. Maar hoe gaan we om met 'vrijheidsvraagstukken'? Wat is vrijheid en hoe kan die worden beschermd in een samenleving waar alles steeds meer controleerbaar en zichtbaar moet zijn. Nemen we vrijheid als uitgangspunt om de samenleving in te richten zodat we privacy respecteren of nemen we genoegen met een samenleving waar we onder druk die vrijheid moeten opgeven ten gunste van een schijnwerkelijkheid, lees schijnveiligheid. Ik vind dat vrijheid een belangrijk grondrecht is, en dat moet de gemeente Kampen goed beschermen.

U hebt het recht om vergeten te worden, maar indien in de binnenstad en op station  Kampen en Kampen Zuid ‘slimme’ camera's op ons gericht staan, is dat wel lastig uitvoerbaar. Camera's zijn statische elementen, die geven geen veiligheid maar beperken de vrijheid van de burger en geven de indruk dat het onveilig is.

Het doel van het plaatsen van camera’s moet helder zijn. Beschermt het ons tegen geweld? Kan de politie als er iets gebeurt binnen een minuut aanwezig zijn?  Zo niet dan vind ik dat er andere maatregelen moeten genomen worden, creatieve maartregelen zonder dat de privacy wordt geschonden. Om de vrijheid te beschermen en de veiligheid te creëren.

De CU is tegen het plaatsen van camera’s op station Zuid. Het creëert schijnveiligheid en dat moeten we voorkomen. Zorg voor concrete maatregelen, laat fysiek mensen aanwezig zijn in de binnenstad of op station Zuid zolang het onveilig is. Is dat nu zo moeilijk organiseerbaar? Dan draag je bij aan echte veiligheid met behoud van privacy.

 

« Terug

Reacties op 'Het recht om vergeten te worden.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.