Uitslagsduiding volgens ChristenUnie

3 - Verkiezingenwoensdag 25 april 2018 21:39

Voorzitter,

Allereerst dank aan ieder die heeft meegeholpen met de organisatie van deze verkiezingen. Er zijn nog nooit zoveel stemmen geteld in Dalfsen. En zeker, we zijn blij met opnieuw een hogere opkomst. Je zou er uit kunnen afleiden dat de inwoners de lokale politiek steeds belangrijker gaan vinden.

Het meedoen van de Libertarische Partij is deze keer een markant feit en laat het functioneren van de democratie zien. Respect voor de inzet van Vincent Oosterveen; al kun je onderling wel maximaal verschillen op inhoud.
Dan de uitslag van de verkiezingen: geen aardverschuivingen in Dalfsen.
We kijken vaak alleen naar de verdeling van de zetels, maar vanavond toch ook naar de percentages en de beweging hierachter.

De grootste procentuele stijging is te vinden bij de VVD. Vervolgens gelijke groei bij de PvdA en de ChristenUnie. En ik kan u verzekeren dat we als ChristenUnie erg blij zijn met de winst en zeker ook omdat we steeds dichter bij de vierde zetel komen. Lokaal geworteld en een gezonde groei. Soms voel je je een geluksvogel. Maar de vraag is of het alleen geluk is.
D66 stabiel.
Dan de beide coalitiepartijen die beide een verlies noteren. Het CDA kostte dit de zesde zetel.
We feliciteren de PvdA met de extra zetel en GB met het behoud van 9 zetels. Knappe prestaties al moest het uit de restzetelverdeling komen.
Ja en als we het over een geluksvogel hebben dan is het toch echt GB. Ze hebben vele kleine geluksvogeltjes uitgedeeld, maar met de verdeling van de restzetels moet je wel haast concluderen dat de grootste geluksvogel de heer Ramaker is.

Maar wat betekent deze uitslag?
Ik noem 2 betekenissen die wij er aan toekennen:
(1) het continueren van de coalitie van de afgelopen vier jaren is niet vanzelfsprekend.
(2) De ChristenUnie is opnieuw bereid om bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen.

Voorzitter, ik sluit af: Het traject van informeren en formeren is gestart. Wie straks in het college komen gaan we hopelijk snel met elkaar duidelijk krijgen. Maar voor iedereen geldt dat er dit jaar een tweede kans om in het college te komen. Immers wordt je geen wethouder, dan kun je altijd nog solliciteren voor burgemeester van onze mooie gemeente.

« Terug

Archief > 2018 > april